A brit alsóház megszavazta a jövőbeli EU-s kapcsolataikról szóló megállapodást

2020. december 30. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

A brit parlament alsóháza nagy többséggel jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodást, írja az MTI.

A soron kívül összehívott szerdai ülésnapon ötórás vitát tartottak a megállapodásról, és a délutáni voksoláson 521-73 arányban megszavazták az egyezmény törvénybe iktatását. Az 1246 oldalas megállapodásról többhavi tárgyalási folyamat után múlt csütörtökön állapodtak meg a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek.

A megállapodás egyik fő eleme egy szabadkereskedelmi egyezmény, ami százszázalékos vámliberalizációt – vagyis vám- és kvótamenetes kereskedelmet – biztosít Nagy-Britannia és az EU kétoldalú áruforgalmában. Az alsóházi szavazás után a tervezet a felsőház, a Lordok Háza elé került, ahol várhatóan még szerdán megvitatják és nagy valószínűséggel jóvá is hagyják a megállapodást.

Az Egyesült Királyság Képviselőháza 2020. december 30-án – Fotó: AFP / PRU
Az Egyesült Királyság Képviselőháza 2020. december 30-án – Fotó: AFP / PRU

A megállapodást az ellenzéki Munkáspárt is támogatta, vezetőjük, Sir Keir Starmer szerint bár a „gyöngécske” megállapodás nem védi eléggé a brit munkahelyeket és a dolgozók jogait, még mindig jobb, mint a megállapodás nélküli kilépés, vagyis a vámok. A többi ellenzéki párt, az SNP, a Lib Dems, a Plaid Cymru és az összes észak-írországi párt jelezte, hogy az egyezmény ellen fognak szavazni. Az Európa Parlamenti képviselők várhatóan február környékén szavaznak majd a paktum ratifikálásáról.

Januártól jóval nehezebb lesz majd üzletelni a két piac között. A brit cégek logisztikai, adminisztratív és pénzügyi terhei nőni fognak, és az első gyorsértékelések szerint a brit gazdaság a megállapodással is megsínyli majd a kilépést. Az egyik legfontosabb szektor, a pénzügyi szolgáltatások lepapírozása pedig még eleve folyamatban van, mindezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A britek uniós kilépéséről szóló megállapodást már 2020. január 31-én megkötötték, a két fél jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról csak ezután kezdtek el tárgyalni. A 2020 végéig tartó átmeneti időszakban a gyakorlatban nem nagyon változott semmi, a britekre vonatkoznak az EU-s előírások, bár az uniós döntéshozatalban már nem vehettek részt.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!