Ideiglenes formában életbe léphet a brexit utáni kereskedelmi megállapodás

2020. december 30. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán aláírásra kerülhet az a 1246 oldalas megállapodás, amelyben az Európai Unió és a britek lefektetik, hogy milyen keretek között folytatódik majd a két fél közötti kereskedelem – írta meg az MTI.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság és Charles Michel az Európai Tanács elnöke már szerda reggel aláírta a dokumentumokat, a megállapodást a délután folyamán Boris Johnson brit miniszterelnök is aláírja majd – írta meg az MTI. A papírok ünnepélyes aláírását Michel Facebook-oldalán élőzték.

Mint arról részletesen beszámoltunk, a végsőkig tartó egyezkedés és fenyegetőzés után az Egyesült Királyság és az Európai Unió végül az utolsó pillanatban, december 24-én csak megállapodott arról, hogy milyen szabályok mellett folytatódhat majd a kétoldalú kereskedelem január elsejétől a két piac között.

A britek uniós kilépéséről szóló megállapodást még 2020. január 31-én megkötötték, a két fél jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról csak ezután kezdtek el tárgyalni. A 2020 végéig tartó átmeneti időszakban a gyakorlatban nem nagyon változott semmi, a britekre vonatkoznak az EU-s előírások, bár az uniós döntéshozatalban már nem vehettek részt.

A nemzetközi kereskedelmi megállapodások letárgyalása normális esetben több évet vesz igénybe, emiatt az EU-brit paktum gyors megkötése eleve ambiciózus vállalás volt. A folyamat nem is haladt valami gördülékenyen, az utolsó pillanatban Boris Johnson brit miniszterelnök, és Ursula von der Leyen, a kereskedelmi ügyekért is felelős Európai Bizottság elnöke kellett hogy kézbe vegye a dolgot.

A megállapodás alapján minden hazai árura vonatkozóan marad a vámmentes kereskedelem az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Ez azt jelenti, hogy az olyan termékek, amelyek brit vagy uniós hozzáadott értéke elér egy meghatározott szintet, továbbra is ingyenesen mozoghatnak a két piac között. Emellett London bizonyos szintig részese marad az uniós belbiztonsági és rendőrségi együttműködésnek, az uniós energiapiacnak, és a közlekedés terén is fenntartja az uniós együttműködést, bár a korábbiaknál lazább formában.

Az egyezmény azonban csak ideiglenesen lesz alkalmazva, mert az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami már csak a jövő évben – várhatóan február végén – lesz lehetséges. A megállapodás részleteiről ebben a cikkünkben, a következményeiről pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A brit parlament ma délután, rendkívüli ülés keretei közt szavaz a paktum jővőbeni alkalmazásáról.

Nem mindenki elégedett

Bár a legrosszabb, megállapodás nélküli forgatókönyvet sikerült elkerülni, így sem felhőtlen az öröm, sokan nagyot csalódtak a kilépéssel kapcsolatban. A 444 szemlézte például egy korábban brexit-párti vállalkozó nyilatkozatát.

„Vigyázz mit kívánsz! (…) Soha nem szavaztam volna a brexitre, ha tudom, hogy elveszíthetjük emiatt a munkánkat”

– mondta a már ötven éve angolnatenyésztéssel és kereskedelemmel foglalkozó Peter Wood. Wood korábban azt gondolta, hogy a brexit majd hozzásegíti ahhoz, hogy más, EU-n kívüli országokba, például Oroszországba is exportáljon. Utólág viszont már bánja, hogy a kilépésre szavazott. Meglévő ügyfelei mind uniós tagállamok, most pedig attól tart, hogy a brexit miatti adminisztráció majd elriasztja őket attól, hogy tőle rendeljék az angolnákat, ezzel pedig veszélybe kerülhet az üzlete.

A gyorselemzések szerint az Egyesült Királyság gazdasága biztosan megsínyli majd a kilépést, azonban Andrew Bailey brit jegybankelnök november végén egy kutatásra hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy a no deal brexit súlyosabb és hosszabb távú károkat okozott volna a brit gazdaságnak, mint a koronavírus-járvány.

Szavaz az alsóház

Boris Johnson miniszterelnök ezzel szemben bizakodóbb. „Az Egyesült Királyság korábban távolságtartó, kedvetlen tagja, néha kerékkötője is volt az Európai Uniónak, most azonban barátságos szomszéd lesz, a legjobb barát és szövetséges, akit az EU csak kívánhat magának” – idézi az MTI a miniszterelnök alsóházhoz intézett beszédét. Johnson emellett úgy véli, hogy a megállapodás mellett a britek végül maguk alakíthatják majd nemzeti sorsukat.

A BBC szerint valószínű, hogy az alsóház rábólint a megállapodásra, tekintve, hogy azt az ellenzéki Munkáspárt is támogatja azt. A Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer szerint bár a „gyöngécske” megállapodás nem védi eléggé a munkahelyeket és a dolgozók jogait, még mindig jobb, mint a megállapodás nélküli megoldás, vagyis a vámok. Ezért Starmer is arra utasítja majd a párt tagjait, hogy szavazzák meg a megállapodást.

A Munkáspárt elnöke számíthat ellenállásra pártján belül: Kevin Brennan képviselő kijelentette, hogy semmiképp nem áll be a megegyezés mögé, de a BBC szerint nincs egyedül, a párt több tagja elutasítja az egyezséget. Az összes többi ellenzéki párt, köztük az SNP, a Lib Dems, a Plaid Cymru és az összes észak-írországi párt jelezte, hogy az egyezmény ellen fognak szavazni.

Az alsóházban várhatóan kora délután szavaznak majd a megállapodással kapcsolatban. Ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül. A Lordok Háza várhatóan még szerda éjjel szintén megvitatja és nagy valószínűséggel jóváhagyja a megállapodást, amely II. Erzsébet királynő formális beleegyezésével azonnal törvényerőre emelkedhet.

A téliszünetből visszatérő Európa Parlamenti képviselők várhatóan február környékén szavaznak majd a paktum ratifikálásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!