Orbán gratulált Orban utódjának

2020. december 24. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Florin Citunak Románia miniszterelnökévé történt megválasztásához – idézi az MTI Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét.

„Meggyőződésem, hogy Románia és Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése az előttünk álló években jelentősen hozzájárulhat országaink fejlődéséhez, az Európai Unió gazdasági erejének gyarapodásához, és állampolgáraink jólétéhez” – írta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő örül annak, hogy az új koalíciós kormányban fontos szerepet kaptak a Romániában élő magyar kisebbség képviselői.

„Kívánom, hogy közös erővel sikerüljön megvalósítani kormányprogramjuk minden elemét. A magam részéről szeretném biztosítani, hogy az országaink közötti kapcsolatok fejlesztésében, nemzetközi együttműködésünkben és közös céljaink elérésében számíthat kormányom támogatására”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Korábban írtuk, hogy az alakuló jobbközép bukaresti kormány programjában a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadása és az idegengyűlölet hatékony büntetése is szerepel. A kisebbségek kölcsönös védelmére a külpolitikai fejezetnek a román-magyar kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó szakasza is kitér. Románia az 1996-ban aláírt alapszerződés és a 2002-ben kötött stratégiai partnerség jegyében, „az európai értékek szellemében és a jövő felé fordulva” szándékszik jószomszédi kapcsolatait fejleszteni Magyarországgal, és a kisebbségi vegyesbizottság tevékenységének újraindítását sürgeti.

A korábbi miniszterelnök, Ludovic Orban egy nappal a romániai parlamenti választások után jelentette be lemondását. A legnagyobb nemzetközi hírügynökségnél, a Reutersnél a hír Orbán Viktor fotójával illusztrálva jelent meg.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!