Trump: Kína áll az Amerika elleni hackertámadás mögött, és amúgy meg én nyertem az elnökválasztást

2020. december 19. – 22:59

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnök külügyminiszterének ellentmondva közölte szombaton a Twitteren, hogy Kína állhat az amerikai kormányhivatalok és más fontos létesítmények elleni idei hackertámadások mögött, és ezek szerinte nem olyan súlyosak, mint amilyennek sokan leírják őket.

Nem sokkal korábban Mike Pompeo külügyminiszter első kormánytagként egy interjúban kijelentette: „meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött. Bár hozzátette, hogy a kormány még nem ismer minden részletet, amelyek között titkos is lehet.

„Valójában én győztem nagy különbséggel”

Az elnök most reagált először az ügyre, és nevetségesnek mutatta be, hogy a támadásért a Kreml volna hibáztatható. „A hírhamisító média támadásai sokkal súlyosabbak ennél. Engem teljeskörűen tájékoztattak, és mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk. A média fél felvetni azt az eshetőséget, hogy Kína volt az (mert lehetett), leginkább pénzügyi okokból!” – írta Trump a Twitteren.

„Én is felhozhatnám azt a vádat, hogy hackertámadás érte a szavazógépeket az elnökválasztáson, mert valójában én győztem nagy különbséggel, és ez igazából nagyobb szégyen az Egyesült Államoknak” – tette hozzá, utalva arra, hogy vitatja ellenfelének, Joe Bidennek a győzelmét.

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok

Az AP hírügynökség úgy értesült: fehér házi tisztségviselők közleményt készültek kiadni szombaton napközben arról, hogy a támadássorozatnak Oroszország a „fő elkövetője”, de az utolsó pillanatban megállították őket ebben. Az AP szerint nem lehet tudni, hogy Pompeo is megkapta-e az ilyen értelmű legutóbbi utasítást, mielőtt nyilatkozott, de tisztségviselők most azon dolgoznak, hogy miképp tudják megmagyarázni az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat.

Trump elnöksége alatt soha nem volt hajlandó Oroszországot hibáztatni olyan ellenséges lépésekért, amelyekre pedig alapos bizonyítékok voltak, azt is elutasította, hogy Oroszország beavatkozott volna az ő javára a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Minden idők egyik legsúlyosabb kibertámadása

Ahogy arról korábban már írtunk, minden idők egyik legsúlyosabb kibertámadása rázza meg Amerikát. Egy kis IT-cégen keresztül orosz hekkerek törhettek be számos minisztérium, kormányügynökség és fontos vállalat rendszereibe, ahol hónapok óta észrevétlenül kémkedhettek. Az incidens a Trump-kormányzat legnagyobb kibervédelmi kudarca. Az elnök kirúgta a kibervédelmi igazgatóság vezetőjét, mert azt mondta, nem volt választási csalás – miközben a hekkerek épp ki-be járkáltak kormányzati szervek hálózataiba, és végül magáncégek kapták el őket.

Később pedig azt is megírtuk, hogy nagyon nehéz lesz megszabadulni az Amerikát felbolygató hekkerektől. Hiába lepleződtek le hosszú hónapok kémkedése után, még jó ideig eltarthat a kitessékelésük a kompromittált rendszerekről. Pláne, hogy úgy tűnik, több másik hátsó bejáratot is találtak. Közben a támadás újabb áldozataira derült fény, még egy minisztérium és a Microsoft is érintett. Magyarországi cégek is lehetnek az áldozatok között.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!