Vezető német lap: A Néppártnak mindig csak a bosszúság jut a Fidesz miatt

2020. december 17. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Néppártnak (EPP) el kell döntenie, hogy megválik-e a Fidesztől, amely megint csavart egyet a magyar alaptörvényen – írja az egyik legnagyobb német lap, a Süddeutsche Zeitung.

A Deutsch Tamás néppárti jogainak felfüggesztése után megjelent cikket szemléző Hvg.hu azt írja, a Néppártban azért dönthettek Deutsch jogainak párton belüli felfüggesztése mellett, mert olyan formulát kerestek, amely tükrözi a felháborodást, de nem akarták tovább élezni a vitát Orbán Viktorral.

A cikk szerint az Néppártban nagyon sokaknak tele van a hócipőjük Deutschcsal. Az európai kereszténydemokraták élesen elítélik a magyar politikus kijelentését, mert az ellentétes az EPP értékeivel. (Az ügy előzménye, hogy Deutsch egy nyilatkozatában a Gestapóval és az ÁVH-val állította párhuzamba az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber érvelését. Az EPP határozatának hátteréről itt írtunk bővebben, arról pedig, hogy milyen hatással lehet a történet a Fidesz és Néppárt elhúzódó ellentétére, itt olvashat.)

A Néppártnak Deutsch ügyéhez hasonlóan rendkívül sok bosszúságot okoz az is, hogy a Fidesz gyakran nekiront az uniónak – írja a lap.

A néppárti határozat történelmi egyezségként méltatja a jogállami mechanizmust, amelyet Orbán Viktor a gazdasági mentőcsomag megvétózásával próbált megakadályozni, amit sokan zsarolásként értelmeztek.

A frakció felszólította a pártcsaládot, hogy záros határidőn belül döntse el végleg: maradhat-e a Fidesz a tagok között.

Ehhez személyes összejövetelre van szükség, amit február elejére terveznek.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!