Traktorokkal mentek neki a moldáv tüntetők a parlamentnek

2020. december 16. – 12:41

frissítve

Traktorokkal mentek neki a moldáv tüntetők a parlamentnek
Traktor vs. rohamrendőrök a parlament épülete előtt Kisinyovban Fotó: Mihai Karaush / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összecsapásokba torkollott a moldovai földművesek tüntetése szerdán Chisinauban, miután a traktorokkal próbálták meg áttörni a parlament épületét védő rendőrök sorfalát, akik könnygázt vetettek be ellenük – írta szerdán az MTI.

A földművesek a múlt héten mintegy 200 traktorral hajtottak be a moldovai főváros központi terére. Azt követelték, hogy a kormány tegyen le arról, hogy megemeli mezőgazdasági termékek általános forgalmi adóját és az agrárszektorban foglalkoztatottak jövedelemadóját, emellett kompenzációt követeltek a szárazság következtében elszenvedett veszteségeikért.

Kedd este mintegy száz tüntető kísérletet tett a városközpont utcáinak eltorlaszolására, és megpróbált behatolni a kormányszékházba is. Miután a rendőrök megakadályozták őket ebben, az utcán követelték a kormány lemondását.

A novemberi választáson megbukott Igor Dodon államfő úgy értékelte, hogy az ellenzék a tüntetéseket a hatalomra való nyomásgyakorlásra használja fel. Állítása szerint a tiltakozásokat az Akció és Szolidaritás (PAS), illetve a Méltóság és Igazság Platform nevű ellenzéki pártok szervezték, amelyek a kormány lemondását akarják elérni.

Moldovában csaknem egy hónappal a novemberi elnökválasztás után sem csitul a belpolitikai konfliktus. Ahogy arról beszámoltuk, az elnökválasztást az Európa-barát Maia Sandu, a PAS vezetője nyerte meg az oroszbarát eddigi államfővel, Igor Dodonnal szemben. A parlamentben azonban többségben vannak Dodon hívei, akik az új államfő kezét megkötő törvényekkel – például a hírszerzés feletti ellenőrzés megvonásával – próbálják gáncsolni a hivatalba lépő elnök munkáját.

Maia Sandu válaszul utcára hívta támogatóit, és december 6-án a chisinaui ellenzéki tömegtüntetésen a kormány lemondását, a parlament feloszlatását és új választások megtartását követelte; korrupcióval vádolta az Ion Chicu vezette kormányt, Igor Dodont pedig azzal vádolta, hogy káoszt provokál, és súlyosbítja a válságot az országban.

Maia Sandu beiktatását december 24-én tartják, a ceremónia a parlament és az alkotmánybíróság együttes ülésével veszi kezdetét. Az ünnepség a díszőrség részvételével, de Sandu korábbi közlése szerint – a koronavírus-járvány miatt – szerény keretek között, külföldi vendégek részvétele nélkül zajlik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!