Az Európa-barát moldovai államfő lemondásra szólította fel a kormányt

2020. december 6. – 14:17

frissítve

Az Európa-barát moldovai államfő lemondásra szólította fel a kormányt
Fotó: Maia Sandu moldovai államfő a Chisinauban tartott ellenzéki tüntetésen 2020. december 6-án – Fotó: Vladislav Culiomza / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások megtartását követelte vasárnap a november közepén megválasztott moldovai államfő, Maia Sandu a Chisinauban tartott ellenzéki tüntetésen.

A parlamentnek távoznia kell, és a legrövidebb út a kormány lemondása„

– szólalt fel Sandu a főváros központi terén rendezett tüntetésen. Az ellenzéki politikus az Ion Chicu vezette kabinetet korrupcióval, Igor Dodon távozó államfőt pedig azzal vádolta, hogy tüzet szít, káoszt provokál és súlyosbítja a válságot az országban.

A vasárnapi ellenzéki tüntetés előzménye, hogy a moldovai parlament csütörtökön kivonta az Európa-barát államfő hatásköréből az információs és biztonsági szolgálat felügyeletét. A titkosszolgálatok felügyelete az elmúlt évek korrupciós ügyeinek felderítése miatt is kulcsfontosságú, ám a szocialista többségű parlament azért, hogy megkösse a frissen megválasztott Sandu kezét, a titkosszolgálatokat az elnök helyett a parlament felügyelete alá helyezte.

Az Euronews beszámolója szerint a demonstráción a járványügyi korlátozások ellenére legalább 20 ezer ember gyűlt össze, és a tömeg együtt kiabálta, hogy „Le a csalással! Le a korrupcióval!” Bár Moldovában a rendkívüli járványhelyzet miatt nem tarthatók ötven fősnél népesebb rendezvények, a rendőrség nem avatkozott be.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!