Kínában idén 117 újságírót vettek őrizetbe, többeket a világjárványról szóló tudósításaik miatt

2020. december 14. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén 387 újságírót vettek őrizetbe a világban – derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet hétfőn közzétett éves jelentéséből. Az adat az előző évihez képest (389) nem változott jelentősen, annak ellenére, hogy a világjárvány miatt nőtt az önkényes letartóztatások száma, írja az MTI.

Az idei esetek 61 százaléka öt országban történt. A lista élén Kína áll, ahol 117 újságírót vettek őrizetbe, megelőzve Egyiptomot (30), Szaúd-Arábiát (34), Vietnamot (28) és Szíriát (27). A világon fogva tartott újságírók száma továbbra is magas szinten van történelmi összehasonlításban.

Christophe Deloire, az RSF főtitkára elmondta, hogy a hatósági fellépések a nőket sem kímélik, akik egyre nagyobb számban vannak jelen a szakmában. Jelenleg 42 újságírónőt fosztanak meg szabadságától, szemben a tavalyi 31-el, ami 35 százalékos növekedést jelent. Idén 17 nőt bebörtönöztek, közülük négyet Belaruszban, amely ez egyik központjává vált az elnyomásnak azóta, hogy a vitatott tisztaságú elnökválasztáson újra elnökké választották az 1994 óta hatalmon lévő Alekszandr Lukasenkót.

Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül főtitkára 2020. október 9-én, Párizsban – Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül főtitkára 2020. október 9-én, Párizsban – Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

A koronavírus-járványhoz kapcsolódóan nőtt a letartóztatások száma, jelenleg 14 újságíró, köztük hét kínait van rács mögött azért, mert követte a járvány fejleményeit. A civil szervezet márciusban Observatory 19 elnevezéssel felmérést indított, ebben februártól novemberig 300, az egészségügyi válságról szóló tudósításokkal összekapcsolódó incidenst tártak fel, amely 450 újságírót érintett. Az esetek 35 százaléka önkényes rendőrségi kihallgatásról és őrizetbe vételről szólt, ezek száma március és május között megnégyszereződött. Az RSF szerint a legtöbb országban a járvány megfékezése céljából elfogadott sürgősségi törvények vagy korlátozó intézkedések hozzájárultak az információk korlátozásához.

Jelenleg 54 újságíró van túszként fogságban Szíriában, Jemenben és Irakban, a szám egy év alatt öt százalékkal csökkent. A civil szervezet négy olyan újságírót azonosított, akit 2020-ban eltűntként regisztráltak, ők a Közel-Keletről, Afrika szubszaharai vidékéről és Latin-Amerikából származnak. Tavaly nem történt ilyen eset.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!