81 embert letartóztattak a rendőri erőszak ellen szervezett tüntetésen Párizsban

2020. december 12. – 19:47

frissítve

81 embert letartóztattak a rendőri erőszak ellen szervezett tüntetésen Párizsban
Rendőrök csapnak össze tüntetőkkel Párizsban – Fotó: MTI/AP/Lewis Joly

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat, a belügyminiszter szerint 81 embert tartóztattak le azon a tüntetésen, ami Párizsban zajlott szombaton.

A rendőrség kifejezetten azokra a tüntetőket kapta el, akik potenciálisan nagyobb zűrzavart és kárt okozhatnak. Korábbi eseményeken előfordult, hogy boltokba törtek be a demonstrálók, vagy kocsikat rongáltak meg.

Franciaországban már hetek óta tüntetnek a közbiztonsági törvény új cikkelye miatt. A törvény egyik legtöbbet vitatott része megtiltaná, hogy a rendőri erőkről olyan fotók készüljenek, amik potenciálisan árthatnak a rendőrségek. A törvénynek van olyan értelmezése, hogy tilos lenne rendőröket fotózni, ez pedig potenciálisan még több rendőri erőszakhoz vezethetne, hiszen nem lehetne bizonyítékot rögzíteni az esetek közben. A média munkáját ugyancsak megnehezítené a törvény.

A javasolt jogszabály 24. cikke bűncselekménynek minősítené a szolgálatban lévő rendőrök képeinek közzétételét, az elkövetők akár 45 ezer eurós (kb. 16,2 millió forintos) bírságot vagy egy év szabadságvesztést is kaphatnának.

A francia törvényhozás már november végén megígérte a törvény teljes újraírását, miután hetek óta tartottak a tüntetéssorozatok az országban. Novemberben hetven francia nagyvárosban, a belügyminisztérium szerint több mint százezren, a szervezők szerint félmillióan tüntettek. Párizsban a felvonulást anarchista rendbontók próbálták megzavarni, az összecsapásokban 98 rendőr megsérült.

A törvény különösen problémásnak tűnhet akkor, amikor nemrég nyilvánosságra került egy felvétel, amin Michel Zecler fekete bőrű zenei producert a stúdiójának bejáratánál bántalmazzák rendőrök, akik ellen szintén november végén vádat emeltek.

(France24)

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!