A hétvégi tüntetések után visszakozik a francia kormány

2020. november 30. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégi tiltakozássorozat miatt a francia kormánytöbbség átírja és újabb parlamenti vitára bocsátja a nemzetbiztonsági törvénytervezet azon cikkelyét, amely szabályozza a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek és felvételek közzétételét.

A javaslat ellen szombaton hetven francia nagyvárosban a belügyminisztérium szerint több mint százezren, a szervezők szerint félmillióan tüntettek. Párizsban a felvonulást anarchista rendbontók próbálták megzavarni, az összecsapásokban 98 rendőr megsérült, írja az MTI.

Tüntetők által felgyújtott autó a párizsi Bastille téren – Fotó: Christophe Petit Tesson/EPA
Tüntetők által felgyújtott autó a párizsi Bastille téren – Fotó: Christophe Petit Tesson/EPA

Christophe Castaner, az elnöki párt, a Köztársaság lendületben nemzetgyűlési frakcióvezetője hétfő délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a vitatott 24-es cikkely „teljes átírását” kezdeményezi a kormánytöbbség, mert tisztában van a javaslattal szembeni ellenérzésekkel, amelyeket szeretnének eloszlatni, illetve elkerülni az egyre fokozódó félreértést a törvény körül.

Se nem visszavonás, se nem felfüggesztés, hanem a szöveg teljes átírása történik

– hangsúlyozta a frakcióvezető.

Mint arról hétvégén beszámoltunk, több tucat rendőr sérült meg a párizsi tüntetésen, amit a rendőri erőszak ellen szerveztek. Párizsban, a Bastille és a République terek környékén 46 ezren tüntettettek, míg országszerte százezernél is többen. Több ezren vonultak más francia városokban, Lille-ben, Rennes-ben és Strasbourgban is. A megmozdulásokat azután szervezték, hogy nyilvánosságra került egy biztonsági kamera felvétele, amin az látszik, hogy három rendőr intézkedés közben megverte a fekete zenei producert, Michel Zeclert november 21-én, Párizsban.

Emellett a sajtószabadságért is tüntettek, mert egy új törvénytervezet például nehezebbé tenné az újságíróknak, hogy egy tüntetésről tudósítsanak, mivel nem minden fényképet közölhetnének az intézkedő rendőrökről. A tervezetet múlt héten fogadta el a parlament alsóháza, és most a szenátus jóváhagyására vár. A javasolt jogszabály 24. cikke bűncselekménynek minősíti a szolgálatban lévő rendőrök képeinek közzétételét, hogy megóvják a testi és lelki integritásukat, írja a tervezet indoklása. Akár 45 ezer eurós (kb. 16,2 millió forintos) bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik, aki ezt megsérti.

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák.

Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat. Az ellenzők azt is kifogásolják, hogy a rendőri túlkapások többsége büntetlen marad, ha azokról nem készülhet felvétel akár újságírók kameráival, akár állampolgárok mobiltelefonjaival.

Ez utóbbira példa azt a nagy visszhangot kiváltó felvétel, amelyen Michel Zecler fekete bőrű zenei producert a stúdiójának bejáratánál rugdossák és ütlegelnek rendőrök. Ellenük a stúdió térfigyelő kameráinak felvétele alapján – amelyet csütörtökön tett közzé egy portál – hatósági személy által elkövetett szándékos erőszak és a rendőrségi jegyzőkönyv meghamisításának gyanújával indított vizsgálatot hétfőn az ügyészség.

A hétvégi tiltakozások után Emmanuel Macron államfő hétfőn a hivatalába rendelte Jean Castex miniszterelnököt, a kormány több tagját, valamint a kormánypárti frakciók vezetőit a kialakult belpolitikai válság megoldására.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!