37 rendőr sérült meg a párizsi tüntetésen, amit a rendőri erőszak ellen szerveztek

2020. november 28. – 19:59

frissítve

37 rendőr sérült meg a párizsi tüntetésen, amit a rendőri erőszak ellen szerveztek
Rendőrök a Bastille téren 2020. november 28-án, Párizsban – Fotó: Kiran Ridley/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi rendőrök könnygázzal oszlatták szét a rendőri erőszak elleni tüntetők tömegét szombaton, miután álarcot viselő tüntetők petárdákat és köveket dobáltak a rendőrök felé, valamint barikádokat építettek, írja a Reuters.

A több ezer tüntető többsége békésen menetelt, de kisebb csoportok összecsaptak a rendőrökkel. Több autót és motorkerékpárt felgyújtottak. A rendbontás később odáig fajult, hogy a Nemzeti Bank épületének ablakai is lángoltak, utcabútorokat törtek össze, mire a rendőrök könnygázt vetettek be, írja a Le Monde. A belügyminiszter, Gérald Darmanin elfogadhatatlanak nevezte a rendőrök elleni erőszakot. Twitter-oldalán azt írta, 37 rendőr sérült meg. A hatóságok szerint legalább negyven személyt állítottak elő a szombat esti zavargások miatt, írja a BBC.

Az AFP tudósítása szerint Párizsban, a Bastille és a République terek környékén 46 ezren tüntettettek, míg országszerte százezernél is többen. Több ezren vonultak más francia városokban, Lille-ben, Rennes-ben és Strasbourgban is. A megmozdulásokat azután szervezték, hogy nyilvánosságra került egy biztonsági kamera felvétele, amin az látszik, hogy három rendőr intézkedés közben megverte a fekete zenei producert, Michel Zeclert november 21-én, Párizsban.

Emellett a sajtószabadságért is tüntettek, mert egy új törvénytervezet például nehezebbé tenné az újságíróknak, hogy egy tüntetésről tudósítsanak, mivel nem minden fényképet közölhetnének az intézkedő rendőrökről. A tervezetet múlt héten fogadta el a parlament alsóháza, és most a szenátus jóváhagyására vár. A javasolt jogszabály 24. cikke bűncselekménynek minősíti a szolgálatban lévő rendőrök képeinek közzétételét, hogy megóvják a testi és lelki integritásukat, írja a tervezet indoklása. Akár 45 ezer eurós (kb. 16,2 millió forintos) bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik, aki ezt megsérti. A kritikák hatására Jean Castex miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy bizottságot nevez ki a 24. cikk módosítására.

Tüntető Párizsban 2020. november 28-án – Fotó: Benoit Tessier / Reuters
Tüntető Párizsban 2020. november 28-án – Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Sok tüntető „Ki véd meg minket a rendőrségtől?”, és „Állítsd le a rendőri erőszakot” feliratú táblákat vitt a demonstrációra. Zecler megverésének felvételei a francia és a nemzetközi sajtóban is elterjedtek, nagy felháborodást váltva ki ezzel. Emmanuel Macron elnök pénteken kijelentette, hogy a képek szégyenteljesek Franciaországra nézve. Az eset miatt négy rendőrt hallgattak ki. „Az, ami Párizsban történik, rendkívül aggasztó, és ezt nem hagyhatjuk. A felvonuláshoz újságírói szervezetek, polgári szabadságjogi csoportok, környezetvédelmi aktivisták, szélsőbaloldali csoportok és sárgamellényes tüntetők is csatlakoztak.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!