Felfüggesztették a francia rendőröket, akik megvertek egy fekete zenei producert

2020. november 26. – 21:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte azoknak a rendőröknek a felfüggesztését, akik megvertek egy Michel keresztnévre hallgató fekete zenei producert Párizsban egy zenei stúdió bejáratánál, amiről felvétel is készült. A francia hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az AFP francia hírügynökség szerint az esetről készült rendőri jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy a férfit szombaton a rendőrök állításuk szerint azért állították elő, mert nem viselt maszkot az utcán. „Amikor megpróbáltuk megállítani, erővel az épületbe húzott minket” – állították a rendőrök.

Fotó: Loopsider / Twitter
Fotó: Loopsider / Twitter

A Loopsider portálon közzétett videón azonban a stúdió térfigyelő kameráinak felvétele látható. Ezen a három rendőr betolja a férfit a stúdióba, ahol ököllel ütik, rugdossák, majd gumibottal megverik. A rendőrök a jegyzőkönyvbe azt írták, hogy a férfi megverte őket. A felvételeken viszont az látszik, hogy Michel ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza.

Négy perc után a stúdió alagsorából emberek jönnek fel, és ennek hatására a rendőrök elhagyják az épületet, majd kívülről könnygázt dobnak be a helyiségbe.

A Loopsider közzétett járókelők által készített felvételeket is, amelyeken azt látszik, hogy a rendőrök előveszik a fegyvereiket, miközben Michelt felszólítják arra, hogy menjen ki az utcára. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették, írja az MTI.

Az ügyészség kedden azonban bizonyíték hiányában ejtette a vádakat Michel ellen, és hivatali személy által elkövetett erőszak és a jegyzőkönyv meghamisítása miatt indított eljárást. Az AFP azt írja, hogy Remy Heitz párizsi főügyész azt kérte, hogy az ügyet a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN vizsgálja ki.

„Azt kértem a prefektustól, hogy átmenetileg függessze fel az érintett rendőröket” – írta csütörtökön a belügyminiszter a Twitteren. Gérald Darmanin azt is kérte, hogy a fegyelmi eljárásokat minél gyorsabban folytassák le az illetékes szervek. A Le Figaro szerint a három rendőr mellett egy negyediket is vizsgálnak, mert a gyanú szerint ő dobta be a könnygázgránátot a stúdióba.

„Az ügyfelem 48 órán át indokolatlanul volt őrizetben, a rendőrök hazug állításai alapján, akik kegyetlenül bántalmazták” – mondta Hafida El Ali, a bántalmazott férfi ügyvédje. „Ha nem lennének a felvételek, az ügyfelem talán most börtönben lenne” – tette hozzá.

A zenei producer csütörtökön az IGPN irodájába menet azt mondta az újságíróknak, hogy „azok az emberek támadták rá, akiknek meg kellene őt védeniük. ”Csak azt akarom, hogy ezt a három embert a törvényeknek megfelelően büntessék meg„ – mondta. Reklám

A megvert zenei producer nyilatkozik az újságíróknak – Fotó: Aurore Mesenge / AFP
A megvert zenei producer nyilatkozik az újságíróknak – Fotó: Aurore Mesenge / AFP

Az ügyben megszólalt több politikus, köztük Anne Hidalgo párizsi polgármester is, aki azt mondta, hogy mélyen megdöbbent, a történtek elfogadhatatlanok. Richard Ferrand alsóházi elnök is aggodalmának adott hangot a Twitteren a rendőri erőszak miatt. Több közéleti személyiség és sportoló, köztük a futball-válogatottból Antoine Griezmann és Kylian Mbappé is elítélte a történteket.

Kedden a párizsi ügyészség azért indított vizsgálatot, mert rendőrök több migránst és újságírót bántalmaztak előző este az egyik párizsi téren, ahol csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségével sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet.

Az elmúlt napokban történt rendőri erőszak miatt hétfőn a nemzetgyűlésben meghallgatják Darmanint.

A francia parlament első olvasatban kedden elfogadta a nemzetbiztonsági törvénnyel összefüggő, vitatott módosítást, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós (kb. 16,2 millió forintos) bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a tervezet ellen több ezren tüntettek szombaton Párizsban, mert a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!