Sokkolónak nevezte a francia belügyminiszter a sátras menekülttábor felszámolásáról készült videókat

2020. november 24. – 12:16

frissítve

Sokkolónak nevezte a francia belügyminiszter a sátras menekülttábor felszámolásáról készült videókat
A menekültek tiltakozásul felállított sátrai a a Place de la République-on az Utopia 56 menekülteket segítő szervezet támogatásával, miután a kormány felszámolta a menekültek korábbi táborát – Fotó: Jerome Gilles / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délig várja a rendőrség jelentését a Párizs közepén felállított mintegy 450 menekültsátor felszámolásáról Gérald Darmanin francia belügyminiszter, miután hétfőn sokkoló videókat látott arról, ahogyan a francia rendőrség a menekültekkel és az ott tartózkodó újságírókkal bánt. Rémy Buisine, a Brut online híroldal egyik riportere azt mondta, őt háromszor is megtámadta ugyanaz a rendőr, hiába mutatta be neki a sajtóigazolványát. A felvételek szerint a rendőrök gumibotokat és könnygázt is használtak a Place de la République-on – írja a The Guardian.

„Egyes képek az illegális migránstábor felszámolásáról a Place de la République-on sokkolóak. Részletes jelentést kértem a tényekről a rendőrfőnöktől holnap délig. Amint megkapom, döntéseket fogok hozni”

– írta a Twitteren Darmanin. Ügyvédek, parlamenti képviselők is próbálták csillapítani az indulatot és leállítani a rendőrségi akciót, de nem jártak sikerrel. A rendőrség akkor azt közölte, hogy elfogadhatatlan egy ad hoc migránstábor felállítása a városban.

A francia hatóságokat hétfőn este küldték a Párizs közepén található Place de la Répulique-ra, hogy számolják fel a menekülttábort. A sátrakat az Utopia 56, menekülteket segítő szervezet kérésére állították fel ott a menedéket kérők, tiltakozásul egy néhány nappal korábbi menekülttábor erőszakos felszámolása ellen. Az Utopia 56 a történtek után közleményben kérte a hatóságokat, hogy biztosítsanak menedéket a Párizs utcáin és környékén élő mintegy háromezer fedél nélküli menekültnek.

A rendőrség akciójánál ott volt Ian Brossat polgármester-helyettes is: ő azt mondta, teljes őrültség azt képzelni, hogy majd gumibotokkal megoldják a helyzetet. A valódi megoldás a tényleges lakhatás, a menedék biztosítása.

Az eseményről készült fotók, videók most még közölhetőek, ám kérdéses, hogy meddig: pénteken és szombaton ezrek tüntettek az ellen a törvénytervezet ellen, ami lehetővé tenné, hogy akár egyéves börtönbüntetéssel és 45 ezer eurós bírsággal is sújtsák azokat, akik akcióban vagy munka közben lévő rendőrökről olyan képfelvételt tesznek közzé a sajtóban, amin felismerhetőek az arcuk vagy más azonosítójuk alapján. A tervezet hozzáteszi, hogy a rosszhiszemű publikálás a büntetendő, ám a tiltakozók cenzúrát kiáltottak, szerintük ez súlyosan sérti a sajtószabadságot, és ellehetetleníti a túlkapások közlését, illetve az emiatti felelősségre vonást. Az alsóháza pénteken első olvasatban már elfogadta a tervezetet, amiről kedden szavaznak majd a képviselők, ezután pedig szükség van a szenátus jóváhagyására is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!