Jourová gyors eljárásra számít a jogállamisági vizsgálatban

2020. december 11. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és lengyel miniszterelnök is nagy győzelemként értékelte Brüsszelben a csütörtöki uniós csúcson született döntést az EU költségvetéséhez kapcsolt jogállamisági feltételeket illetően. Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki jelezte, hogy élni fognak a jogukkal, hogy az Európai Bíróság elé vigyék az új mechanizmus kérdését. Ugyanakkor Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ezzel kapcsolatban közölte: gyors eljárásra számít, írja a Napi.hu.

„Megértem, hogy egyes tagállamok teljes jogi bizonyosságot akarnak szerezni az Európai Bíróságtól ilyen fontos ügyben. Ehhez joguk van” – fogalmazott a Bizottság igazságügyért felelő alelnöke a Politicónak küldött közleményében. Ugyanakkor hozzátette azt is: arra számít, hogy az eljárás gyorsan lezajlik. Véleménye szerint itt sokkal inkább hónapokról, mintsem évekről lehet szó.

Jourová mindenesetre elégedett azzal, hogy a jogállamisági feltételek jogi szövege érintetlen marad, és hogy minősített többséggel dönthetnek majd erről a Tanácsban, írja a CNN beszámolója.

Csütörtökön este megszületett a megállapodás Brüsszelben az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról. A magyarok és a lengyelek vétója után az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. A reakciókat itt olvashatja el>>>

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!