Végrehajtották az első kivégzést Trump leköszönő idejében

2020. december 11. – 09:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kértek ügyvédei az utolsó pillanatban kegyelmet neki, csütörtökön kivégezték Brandon Bernardot az Egyesült Államokban.

Íratlan szabály, hogy az Egyesült Államokban az elnöki átadás-átvételi időszakban nem hajtanak végre szövetségi halálos ítéletet. Ahogy korábbi cikkünkben is írtunk róla, Donald Trump most felrúgta ezt a hagyományt, és Joe Biden hivatalba lépéséig valószínűleg öt elítéltet fognak kivégezni. Ebből az első kivégzést már végre is hajtották, Brandon Bernard halálos injekciót kapott az Indiana államban található Terre Haute-i börtönben.

A kivégzés több mint két órát csúszott, mert Bernard ügyvédei még beadtak egy kegyelmi kérvényt a legfelsőbb bírósághoz, és várniuk kellett a válaszra.

Brandon BernardFotó: Bernard ügyvédi csapata/AFP
Brandon BernardFotó: Bernard ügyvédi csapata/AFP

Bernardot 1999-ben ítélték el gyilkosságért. Több társával együtt rabolta ki Todd és Stacie Bagley-t. A párt ezután az autó csomagtartójába zárták. Christopher Vialva több lövést leadott rájuk, majd Bernard felgyújtotta a kocsit. Az ügyvédek szerint a pár már halott volt ekkor, de a vád szerint Stacie még élt, amire a légutaiban talált korom a bizonyíték. Bernard jogászai azzal is előálltak, hogy az akkor 19 éves fiú félt a következményektől, ha nem teljesíti Vialva parancsait. Vialvát már szeptemberben kivégezték, a gyilkosság többi résztvevője börtönbüntetést kapott, mert még nem voltak 18 évesek a bűntény idején.

A szövetségi halálbüntetésekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben >>>

Bernard ügyvédei azt szerették volna elérni, ha a férfit feltételesen szabadlábra helyezik, mert a börtönben jó magaviseletű volt, és bűnmegelőzési programokban is részt vett.

A férfi halálbüntetésének eltörléséért sokan megmozdultak, többek között az az öt esküdt is kegyelmet kért Trumptól, aki részt vett az ügy tárgyalásán, de szenátorok és vezető ügyvédek is Bernard mellé álltak. A celeb Kim Kardashian is kiállt mellette.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!