Trump a hagyományt felrúgva utolsó napjaiban is sorra rendeli el a kivégzéseket

2020. december 10. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnöksége utolsó napjait lepörgető Donald Trump 130 éves hagyománnyal szakítva több kivégzés végrehajtását rendelte el az Egyesült Államokban.

Trump 2021. január 20-án adja át a hatalmat Joe Bidenig, és eddig az időpontig várhatóan öt kivégzést hajtanak végre a szövetségi ügyészség döntése nyomán. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor egy 130 éves hagyományt törtnek meg Trumpék. Az íratlan szabályok szerint az átadás-átvételi időszakban nem szoktak kivégzéseket elrendelni.

A BBC azt írta, az elmúlt több mint száz évre visszatekintve Trump az az elnök, aki alatt a legtöbb kivégzést végrehajtották. Csak idén július óta 13 halálraítéltet végeztek ki az Egyesült Államokban. Várhatóan még ezen a héten két újabb halálraítéltet kivégeznek. Velük együtt összesen húsz áldozat lehet idén az Egyesült Államokban, ami példátlan a modern korszakban, utoljára 1896-ban volt olyan, hogy legalább tíz szövetségi kivégzést tartottak.

A szövetségi halálbüntetésekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben >>>

A főügyész William Barr azt nyilatkozta, hogy a fennálló jogszabályok szerint járnak el, míg a kritikusok szerint azért ez a sietség, mert Biden szeretné megszüntetni a halálbüntetést.

William Barr főügyész és Donald TrumpFotó: Mandel Ngan/AFP
William Barr főügyész és Donald TrumpFotó: Mandel Ngan/AFP

A legfelsőbb bíróság 1988-ban tette újra lehetővé szövetségi szinten a kivégzések elrendelését, de ezzel nem igen éltek. Trump elnökségéig mindössze három halálraítélttel végeztek, mindhármukkal George W. Bush elnöksége alatt, az utolsót 2003-ban hajtották végre. A tagállamok állami börtöneiben persze azóta is végeztek ki elítélteket, de ott is csökkenő tendencia, tavaly az állami börtönökben már csak 22 kivégzést tartottak.

Az Egyesült Államokban egy 2019 novemberében végzett közvéleménykutatás szerint a lakosság 60 százaléka már az életfogytiglani büntetést támogatja a kivégzésekkel szemben.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!