A britek készek járőrhajókkal védeni a vizeiket az uniós halászhajóktól egy megállapodás nélküli brexit esetén

2020. december 11. – 23:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Brit Királyi Haditengerészet négy, River-osztályú járőrhajója készen áll arra, hogy egy megállapodás nélküli brexit esetén megvédjék az Egyesült Királyság halászati vizeit. Ez a készültség az 1950-es és 1970-es évek tőkehal-háborúinak időszakát idézi, amikor brit és izlandi halászok között tört ki konfliktus, írja a Guardian.

A 80 méter hosszú, felfegyverzett járőrhajókkal a briteknek elméletben lehetőségük lenne megállítani, megvizsgálni és lefoglalni minden olyan uniós halászhajót, amely az Egyesült Királyság kizárólagos gazdasági övezetén (EEZ) belül 200 mérföldnyire megközelíti a brit partokat. Haditengerészeti források szerint a hajók bevetése már régóta tervben van, a konzervatív miniszterek nem véletlenül bővítették négyről nyolcra a járőrhajó-flotta méretét, részben egy megállapodás nélküli brexit okozta válságra készülve.

Bár a hajókon vannak fegyverek, az azért mégsem valószínű, hogy azokat európai hajók ellen vetnék be, legszélsőségesebb esetben az elfogott uniós halászhajókat kísérnék csak egy-egy brit kikötőbe. A megfeneklett brexittárgyalások egyik legfőbb vitás pontja a halászati jogok, amelyben a brit és főként francia halászok érdeke feszül egymásnak.

A HMS Tyne a portsmouthi kikötőben 2019 decemberében – Fotó: Shutterstock
A HMS Tyne a portsmouthi kikötőben 2019 decemberében – Fotó: Shutterstock

Egy alku nélkül brexit az EU hajóinak kitiltását jelentené az Egyesült Királyság kizárólagos gazdasági övezetéből, ugyanakkor ezzel a brit hajókat is kizárnák a közeli EU-tagállamok vizeiről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU vezetőinek pénteki, európai tanácsi ülésén azt mondta: „Megértjük, hogy az Egyesült Királyság törekszik a vizei ellenőrzésére, viszont nekik is meg kell érteniük, hogy az európai halászoknak is évtizedekre, olykor évszázadokra visszanyúló jogos követeléseik vannak.”

Az európai és a brit hajók régóta halásznak egymás vizein, és az elmúlt években az a helyzet állt elő, hogy az uniós hajók a fogásaik körülbelül 60 százalékát a brit vizekről szerzik. Másrészről ezeken a vizeken a fogások nagy része makréla és hering, ami Nagy-Britanniában kevésbé népszerű, így ezt a britek többnyire exportálják, míg a náluk népszerű tőkehalat pedig máshonnan importálják.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!