Az alku nélküli brexitnek van jelenleg a legnagyobb esélye

2020. december 11. – 14:11

frissítve

Az alku nélküli brexitnek van jelenleg a legnagyobb esélye
Kamionok kígyóznak a doveri kikötőbe vezető úton – Fotó: Frank Augustein / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság elnöke szerint valószínű,, hogy nem tud alkut kötni az Egyesült Királyság és az Európai Unió – írja a BBC. Ahogy azt mi is írtuk, a hónapok óta zajló tárgyalások az utóbbi időben nem mentek túl jól, de most Ursula von der Leyen is azt mondta a tagországok vezetőinek, hogy kicsi az esélye a megegyezésnek.

Boris Johnson brit miniszterelnök is hasonló véleményen van. Mindkét fél azt állítja, hogy kompromisszumkészek, de bizonyos kérdésekben (például a halászat) egyelőre egyik sem hajlandó engedni.

Ha december 31-ig nem sikerül megállapodni, akkor január elsejétől az unió és az Egyesült Királyság a Kereskedelmi Világszervezet szabályai alapján kereskednek, tehát új adók sújtják majd a két fél között mozgó árukat.

Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart a brüsszeli csúcstalálkozó után – Fotó: Johanna Geron / EPA / MTI
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart a brüsszeli csúcstalálkozó után – Fotó: Johanna Geron / EPA / MTI

Az EU attól tart, hogy a britek hatalmas piaci előnyhöz juthatnának azzal, ha a tagországokhoz hasonlóan kereskedhetnének a közös piacon, de saját maguk határozhatják meg a termékekre, munkavállalókra és a támogatásokra vonatkozó szabályaikat.

„Ez ne jelenti azt, hogy mindig elvárnánk az Egyesült Királyságtól, hogy kövessenek minket, amikor úgy döntünk, hogy emelünk az ambícióinkon, például a környezetvédelem terén”

– magyarázta Von der Leyen.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!