Ursula von der Leyen: Hétvégére döntés lesz brexitügyben

2020. december 10. – 06:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtök hajnalban, miután éjszakába nyúló megbeszélést folytatott Boris Johnson brit miniszterelnökkel, írja az MTI.

Von der Leyen elmondta, élénk és érdekes vita zajlott Johnsonnal a jövőbeli kapcsolatrendszerről folyó tárgyalások jelenlegi helyzetéről, áttekintve a fennmaradó kérdések listáját.

„Világosan megértettük egymás álláspontját, amelyek messze elmaradnak egymástól”

– fogalmazott.

Boris Johnson és Ursula von der Leyen szerda este – egy szombati és egy hétfői, másfél órás telefonbeszélgetést követően – találkoztak személyesen Brüsszelben, hogy kimozdítsák a holtpontról a majdani viszonyrendszerről zajló tárgyalásokat.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

A tárgyalásokat múlt pénteken azért felfüggesztette a brit és az uniós küldöttség, mert nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket. Barnier és Frost szerint ennek oka az volt, hogy változatlanul jelentősek a nézetkülönbségek a legvitatottabb területeken, mindenekelőtt az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdésében. Akkor a két küldöttségvezető megállapodott a tárgyalások szüneteltetésében, hogy tájékoztathassák feletteseiket a kialakult helyzetről. Később viszont a felfüggesztett tárgyalások folytatásáról döntött Nagy-Britannia oldaláról Boris Johnson és az EU oldaláról Ursula von der Leyen.

A brexit vitás kérdéseiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!