Orbán: Centikre vagyunk az uniós megállapodástól

2020. december 10. – 14:31

frissítve

Orbán: Centikre vagyunk az uniós megállapodástól
Orbán Viktor Brüsszelben, úton az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozójára – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtökön azt mondta, hogy már a megállapodás küszöbén van a tagországokkal az uniós költségvetésrőlírja az AP. Már tegnap ebben a cikkben megírtuk, hogy közelednek egymáshoz az álláspontok, de ma a miniszterelnök azt mondta, hogy közel a megállapodás.

Szerinte a magyar és lengyel kormány a vétó belengetésével és a megegyezés elhúzásával az Európai Unió egységéért küzdenek, valamint a józan ész érvényesüléséért.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására – írja az MTI. Ugyanakkor azt is mondta, hogy szüksége van a jogi biztonságra is, amelynek garantálásához el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket.

Szerinte a költségvetés ellenőrzése, a korrupció megelőzése, valamint a jogállamiság összekeverése nagyon veszélyes helyzetet teremt, politikailag motivált eljárásokhoz vezet, lehetőséget teremtve bármely tagország megtámadásához.

Morawiecki azt mondta, hogy az uniós tagországok között megtárgyalandó szövegtervezeteket dolgoztak ki ennek elkerülésére és annak meghatározására, hol húzódik a határvonala a költségvetés Lengyelország által is teljes mértékben támogatott ellenőrzésének, a korrupció elleni harcnak, valamint az uniós szerződésekben világosan meghatározott és követendő jogállamiságnak.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!