Tömeges felelősségre vonáshoz vezetett egy katonanő halála az Egyesült Államok egyik legnagyobb katonai bázisán

2020. december 9. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy magas rangú tisztet von felelősségre az amerikai hadsereg, miután egy vizsgálat feltárta, hogy a Fort Hood katonai bázison történt gyilkosságon túl sok más erőszakos cselekedet történt, amelyekért részben a vezetés helyzetkezelése okolható.

Az Egyesült Államok hadseregének egyik legnagyobb felelősségre vonási hullámához vezetett az a vizsgálat, amely a világ egyik legnagyobb katonai bázisán, a texasi Fort Hoodban történt gyilkosság miatt indult. Első körben 14 tisztet függesztettek fel, de várhatóan további eljárási is indul ellenük – írta a CNN.

A vizsgálat azután kezdődött, hogy június végén megtalálták a bázison szolgált Vanessa Guillen holttestét egy sekély gödörben elásva. A 20 éves katonanő még áprilisban tűnt el. Ezután nem sokkal öngyilkos lett az a 20 éves katona, akit a rendőrség kihallgatott az ügyben, gyanítva, hogy ő lehet a gyilkos.

A vizsgálat azonban sokkal mélyebb, rendszerszintű problémákat tárt fel a 37 ezer aktív katonával, összesen 227 ezer lakóval – családtagokkal, személyzettel, nyugdíjazott katonákkal – működő, kétezer négyzetkilométeres bázison. Eszerint a tábornokok felszínesen kezelték az eltűnési ügyeket, a szexuális jellegű bűncselekményeket, és nem fordítottak kellő figyelmet a személyzet általános hangulatára.

A bázison idén egymást érték az erőszakos halálesetek, a halála előtt szexuálisan zaklatott, 20 éves egykori közkatona, Vanessa Guillen meggyilkolása pedig berobbantotta a #metoo mozgalmat a seregen belül. A jelentés szerint az elvesztett bizalom visszaszerzése a legfontosabb feladat, és alapos felülvizsgálatra szorul a szexuális zaklatás elleni program gyakorlati működése. A hadsereg akciótervet készít.

„Ha nem bírjuk Amerika bizalmát, semmi másnak nincs jelentősége”

– mondta korábban Ryan McCarthy, az amerikai szárazföldi hadseregért felelős államtitkár a jelentés nyomán.

A szexuális visszaéléseket megelőző program (SHARP) érdemben nem érvényesült: Guillent a hozzá közel állók szerint szexuálisan zaklatták a halála előtti időszakban, de nem merte hivatalosan jelenteni, mert félt, hogy ő kerülne bajba. A tragédia a #metoo mozgalom újabb hullámát indította el, #IAmVanessaGuillen hashtaggel történetek százait, ezreit osztották meg a hadseregből, és reformokat követeltek. Guillennek látványos emléket készülnek állítani a bázison. (A Fort Hood-i halálesetekkel, Guillen történetével és a felszínre hozott jelenségek hátterével részletesen foglalkoztunk ebben a cikkünkben.)

De több más bűncselekmény is következmények nélkül maradt, minderről pedig a vezetés tudott vagy tudnia kellett volna – összegezte a vizsgálat eredményét a CNN.

A vizsgálóbizottság vezetője szerint mély változásokra van szükség a hadsereg hozzáállásában. Chris Swecker drámai változást sürgetett, hangsúlyozva, hogy a történtek súlyos ellentétben állnak a hadsereg által képviselt értékekkel.

A vizsgálat eredményét a szenátus illetékes bizottságában a demokraták és a republikánusok is üdvözölték.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!