Elkészült a jelentés az elátkozottnak tűnő amerikai óriásbázisról

2020. november 19. – 15:25

Elkészült a jelentés az elátkozottnak tűnő amerikai óriásbázisról
Vanessa Guillen meggyilkolása miatt tüntetők a Fehér Ház előtt Washingtonban 2020 júliusában – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Image

Másolás

Vágólapra másolva

Már az amerikai hadsereg vezetőinek a kezében van az a független jelentés, amely arra kereste a választ, mi a baj Fort Hooddal, Amerika legnagyobb katonai támaszpontjával. A bázison idén egymást érték az erőszakos halálesetek, a halála előtt szexuálisan zaklatott, 20 éves egykori közkatona, Vanessa Guillen meggyilkolása pedig berobbantotta a #metoo-mozgalmat a seregen belül. A jelentés szerint az elvesztett bizalom visszaszerzése a legfontosabb feladat, és alapos felülvizsgálatra szorul a szexuális zaklatás elleni program gyakorlati működése. A hadsereg akciótervet készít.

„Ha nem bírjuk Amerika bizalmát, semmi másnak nincs jelentősége”

– mondta Ryan McCarthy, az amerikai szárazföldi hadseregért felelős államtitkár abban a szerda délutáni videóüzenetben, amelyben a Fort Hood ügyében frissen elkészült jelentésről beszélt.

Fort Hoodban, az Egyesült Államok legnagyobb katonai támaszpontján idén egymást érték az erőszakos halálesetek, egy idő után már olyan szembetűnővé vált a gyászos sorozat, hogy egyre többen tették fel a kérdést: mégis, mi folyik ezen a bázison. A legnagyobb hatású a 20 éves egykori közkatona, Vanessa Guillen meggyilkolása volt. Guillent a hozzá közel állók szerint szexuálisan zaklatták a halála előtti időszakban, de nem merte hivatalosan jelenteni, mert félt, hogy ő kerülne bajba. A tragédia a #metoo mozgalom újabb hullámát indította el, #IAmVanessaGuillen hashtaggel történetek százait, ezreit osztották meg a hadseregből, és reformokat követeltek. Guillennek látványos emléket készülnek állítani a bázison. (A Fort Hood-i halálesetekkel, Guillen történetével és a felszínre hozott jelenségek hátterével részletesen foglalkoztunk ebben a cikkünkben.)

A most elkészült jelentés egy ötfős, független bizottság munkája. McCarthy bízta meg őket a feladattal. A tagok civilek, de van rálátásuk a seregre: négyen veteránok, akad köztük például diszkriminációs ügyekben járatos ügyvéd, regionális igazgató egy veteránokkal foglalkozó nonprofit szervezetnél, az ötödik pedig egy tapasztalt volt FBI-os. Augusztus 17-én tették le az esküt, augusztus 30-tól két héten át a helyszínen végeztek tényfeltáró munkát. Azt várták tőlük, hogy térképezzék fel a Fort Hood-i szervezeti kultúrát és mérjék fel, vajon mennyire hozzák itt a hadsereg által elvárt szintet a szexuális zaklatás elleni fellépést illetően.

Létezik szexuális zaklatás elleni program, de milyen?

A jelentésüket a múlt héten kapták kézhez a hadsereg vezetői. Körülbelül 140 oldal, számos megállapítást és számos – nagyjából 70 – ajánlást, jobbító javaslatot tartalmaz. Az ígéret szerint december 8-án a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a teljes jelentést egy akciótervvel együtt, amelyet a bizottság ajánlásai alapján dolgoznak ki. A javaslatok egy része kifejezetten Fort Hoodra vonatkozik, de sok az egész hadseregre nézve érvényes.

McCarthy szerint világos, hogy nagy munka áll előttük, jobbá kell válniuk, és vissza kell szerezniük az elveszett bizalmat. Az államtitkár a videóüzenetében arról beszélt, hogy a jelentés megerősítette abban: nem tölti be a célját a SHARP nevű, a szexuális zaklatások, bántalmazások megelőzésére és kezelésére létrehozott program.

James McPherson helyettes államtitkár a Military.com-nak azt mondta: a SHARP évek óta létezik, de eddig nem igazán vizsgálták, hogyan működik a gyakorlatban, és most ennek a szükségességére emlékeztette a felelősöket a Fort Hood-i független vizsgálat. (Egyébként éppen a Fort Hood bázison történt meg az is néhány évvel ezelőtt, hogy a SHARP működtetésével megbízott katona a bizalmi helyzetét arra használta fel, hogy prostitúciós hálózatot szervezzen magasabb rangú tisztek kiszolgálására.)

McPherson szerint a bizalom visszaszerzését célzó egyik ajánlás, hogy a vezetők töltsenek több időt együtt az egységeikkel és a katonáikkal, hogy szorosabb bizalmi kapcsolat épüljön ki közöttük.

Még egy gyilkos katona

Mialatt a független bizottság dolgozott, Fort Hood rossz hírén tovább rontott egy újabb bűnügy. Még tavaly nyáron, június 3-án meggyilkoltak egy Chelsea Cheatham nevű, 32 éves nőt a bázissal egyfajta szimbiózisban létező Killeen város egyik moteljében. November 2-án egy Fort Hood-i katonát tartóztattak le a gyilkosság gyanúsítottjaként. A 20 éves katona, Cory Latrell Grafton DNS-ét megtalálták az áldozaton.

Amikor a katona körül októberben szorulni kezdett a hurok, kezdetben tagadott, és túladagolással öngyilkosságot kísérelt meg, majd a kórházból felhívta a szakaszvezetőjét, és bevallotta neki, hogy ő fojtotta meg a nőt, akivel együtt járt. A szakaszvezető értesítette a rendőrséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!