Többeket őrizetbe vettek az iráni atomfizikus meggyilkolásának ügyében

2020. december 8. – 22:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többeket őrizetbe vettek azok közül, akiknek közük volt Mohszen Farizade iráni atomtudós meggyilkolásához, írja az MTI.

Farizadet november 27-én ölték meg, korábban Haszan Róhani iráni elnök, követve külügyminisztere, Mohamed Dzsavíd Zaríf példáját, maga is Izraelt vádolta a neves fizikus, az iráni atomprogram atyjának meggyilkolásával. Az iráni parlament házelnökének tanácsadója, Hosszein Amir-Abdollahian kedden azt mondta,

„A merénylet elkövetői, akik közül egyeseket már azonosítottak és őrizetbe is vettek a biztonsági szolgálatok, nem menekülhetnek az igazságszolgáltatás elől”

Amir-Abdollahian hozzátette, szerinte Izrael „nem lett volna képes ezt megtenni az amerikai vagy más titkosszolgálat együttműködése nélkül”, ezért Irán Izraelt és az Egyesült Államokat vádolja a merénylet elkövetésével. Eli Kohen izraeli hírszerzési miniszter közölte, hogy nem tudja, ki felelős az atomtudós meggyilkolásáért.

A Teherán közelében autójában megölt tudós régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, az első elemzői értékelések szerint a merénylet célja az lehetett, hogy Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége után távozó washingtoni adminisztráció és az izraeli kormány megtorpedózzák az esetleges újbóli diplomáciai közeledést Irán és a januárban hivatalban lépő új amerikai vezetés között. Az atomtudós halála máig nem tisztázott, megölésével kapcsolatban is ellentétes forgatókönyvek szivárogtak ki a merénylet után.

Az ügyről részletesen itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!