Az iráni elnök szerint Izrael ölte meg az atomtudóst

2020. november 28. – 10:45

frissítve

Az iráni elnök szerint Izrael ölte meg az atomtudóst
Mohszen Farizade, a meggyilkolt iráni atomtudós Fotó: MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

A régi ellenségeskedés azonnal fellángolt Mohszen Farizade likvidálása után.

Haszan Róhani iráni elnök, követve külügyminisztere, Mohamed Dzsavíd Zaríf példáját, maga is Izraelt vádolta a neves fizikus, Mohszen Farizade meggyilkolásával. Az esetről itt írtunk részletesebben. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Sky News tudósítása alapján Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah is.

(Ide kattintva olvashatja legfrissebb cikkeinket!)

Pénteken kijelentette, hogy a zsidó állam áll az iszlám köztársaság atomprogramjában meghatározó szerepet betöltő tudós elleni merénylet mögött. Közleményében így fogalmazott:

„Ismét a zsoldos zsarnok cionista rezsim vérével szennyeződött be a világméretű arrogancia gonosz keze”

Haszan Róhani elnök szerint a tudós megölése Irán ellenségeinek a kétségbeesését és gyűlöletük mélységét mutatja, és a kutató mártíromsága nem fogja lassítani az eredményeinket„.

A Teherán közelében autójában megölt tudós régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, Az első elemzői értékelések szerint a merénylet célja az lehetett, hogy Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége után távozó washingtoni adminisztráció és az izraeli kormány megtorpedózzák az esetleges újbóli diplomáciai közeledést Irán és a januárban hivatalban lépő új amerikai vezetés között.

Irán és Izrael valaha nagy barátságban voltak, Reza Pahlavi sah idején Irán olajat szállított a zsidó államnak, Izrael pedig csúcstechnológiájú fegyvereket. Amikor az iszlám forradalom elzavarta a kegyetlen, népét sanyargató sahot, akkor az új iráni vezetés a sah nemzetközi barátai (Izrael és az Egyesült Államok) ellen fordult, azzal vádolva meg a sahot, hogy korábban népnyúzó hatalmát a Moszad segítségével tartotta fenn.

Azóta Irán rendszeresen fenyegeti Izraelt elpusztítással, emiatt folyamatosan szankciókat kap, a nyugati világ egyik fő ellenségeként olajértékesítése nehézségekbe ütközik, így az állam rettentően elszegényedett.

Frissítés: Szombat késő délután reagált a történtekre Tzaji Hanegbi izraeli kabinetminiszter, állítása szerint nem tudja, ki állhat Mohszen Farizade meggyilkolása mögött. „Fogalmam sincs, ki tette. Nem arról van szó, hogy vigyázok a számra, mert felelősségteljes vagyok, tényleg fogalmam sincs” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!