Törtek-zúztak, gyújtogattak, lövöldöztek a rendőr-ellenes tüntetők Párizsban

2020. december 5. – 20:37

Törtek-zúztak, gyújtogattak, lövöldöztek a rendőr-ellenes tüntetők Párizsban
Fotó: Ibrahim Ezzat / NurPhoto via Getty Image

Másolás

Vágólapra másolva

Kapucnis anarchisták lövöldöztek a rohamrendőrökre, az üzletek homlokzatát bezúzták, autókat gyújtottak fel és barikádokat égettek szombaton a rendőri erőszak és a rendőröket védő törvénytervezet elleni tüntetés során Párizsban, írja a Reuters hírügynökség.

Az anarchisták egy csoportja feldúlt egy bankot is, a rendőrség könnygázt is bevetett a már második hétvégén tartó erőszakos összecsapások során Franciaországban. Párizs mellett Marseille-ben, Lyonban, Lille-ben és más francia városokban is tüntettek a rendőri brutalitás és Emmanuel Macron elnök törvénytervezete ellen, ami a tüntetők szerint korlátozná a polgári szabadságjogokat.

Fotó: Francois Mori / AP/ MTI
Fotó: Francois Mori / AP/ MTI

A megmozdulás szombaton békés menettel indult, transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken a „Franciaország, a rendőri jogok országa” és a „Vonják vissza a biztonsági törvényt!” feliratokat írták, majd összecsapások robbantak ki a rendőrség és a tüntetők egy csoportja között. Délután 5-ig harminc embert tartóztattak le a zavargások során.

November végén három fehér rendőr Franciaországban brutálisan összevert egy fekete zenei producert. Az eset felerősítette az ellenzéki és szakmai érveket azon készülő törvényjavaslat ellen, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.

Egy héttel ezelőtt hetven francia nagyvárosban, a belügyminisztérium szerint több mint százezren, a szervezők szerint félmillióan tüntettek a vitatott módosítás ellen. Párizsban a felvonulást anarchista rendbontók próbálták megzavarni, akkor az összecsapásokban 98 rendőr megsérült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!