Visszatérés Hegyi-Karabahba, a szétlőtt otthonok közé

2020. december 4. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Újrakezdés a szétlőtt házak között: akár 25 ezer örmény menekült is érkezhet a közeljövőben Sztepanakertbe, Hegyi-Karabah legnagyobb városába. Ezek az emberek eddig olyan területeken laktak, amelyeket visszacsatolt Azerbajdzsán, a régióban hónapokig tartó harcokat lezáró békeszerződés értelmében. A helyszínről a Deutsche Welle tudósított.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 óta kérdés Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háborúban szakadt el, 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

1996-ban kikiáltották Hegyi-Karabah függetlenségét, ezt azonban egy ország sem fogadta el, Azerbajdzsán és Örményország is saját területének tekintette az autonómiáért küzdő térséget. Az 1994 óta életben lévő fegyvernyugvást mindkét fél rendszeresen megsérti, szeptember 27-én újultak ki ismételten a felek közötti harcok. A konfliktus lezárásáról november 9-én írtak alá megállapodást. Itt írtunk róla részletesen>>>

A videó a Deutsche Wellével való együttműködés keretében jelent meg a Telexen.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!