Biden új atomalkut kötne Iránnal

2020. december 2. – 23:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vissza akar térni az Iránnal kötött többhatalmi atomalkuhoz Joe Biden. Az elnökválasztáson Donald Trump legyőzésével januárban elnöki hivatalába lépő demokrata politikus szerint a Trump által 2018-ban felmondott, 2015-ben kötött megállapodáshoz visszatérve tárgyalásokat kell nyitni további egyezményekről Teherán nukleáris programjának további korlátozása, illetve a meglévő korlátozások meghosszabbítása érdekében – írta az MTI.

Biden szerint a régió stabilizálásához az iráni atomprogrammal kell előbb foglalkozni – mert ha az iszlám köztársaság atomfegyverhez jutna, az Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és Törökországot is arra késztetné, hogy ilyen fegyvereket szerezzenek be. A demokrata politikus szerint a nukleáris képességek kiépítését mindenképp el kell kerülni.

Az iszlám köztársaság jelezte, hogy kész maradéktalanul végrehajtani az egyezményt, amennyiben a következő amerikai elnök feloldja a Teherán ellen hozott szankciókat. Irán 2020 elején a maga részéről is felmondta az Egyesült Államok mellett Kína, Oroszország, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és az EU által aláírt egyezményt, miután nem látta biztosíthatónak, hogy a megállapodást egyébként támogató többi aláíró fél maradéktalanul érvényt tud annak szerezni. Trump 2018 után széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni rezsimet.

Biden hivatalba lépése előtt Teherán komoly presztízsveszteséget szenvedett el, miután a héten – vélhetően az izraeli titkosszolgálat – megölte az iráni atomprogram atyjának tekintett Mohszen Farizedét. Elemzők szerint ez nem megnehezíti Washington és Teherán megállapodását, hanem megkönnyíti, mert egyértelmű jelzést adott Iránnak arra, hogy legvédettebb embereit is képes akár az ország területén is likvidálni.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!