Merkel szerint az unió a kör négyszögesítésével próbálkozik

2020. november 30. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az Európai Unió (EU) következő hétéves keretköltségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához – mondta Angela Merkel német kancellár az MTI szerint hétfőn Berlinben.

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a tagországi parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) online elnöki találkozóján elmondott hozzászólásában kifejtette, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács júliusi értekezletén elfogadott tanácsi következtetések számos kevéssé körvonalazott szövegrészt tartalmaznak.

A tagállamok a következtetésekben hitet tettek az unió működéséről szóló szerződés második cikkelyében foglalt értékek mellett és a közösség pénzügyi érdekeinek védelme, egy hatékony közös költségvetés mellett is.

A két elv összehangolása és valamennyi tagország elégedettségének kiváltása a soros elnökség számára

nagyjából annyira nehéznek bizonyul, mint a kör négyszögesítése

– mondta Angela Merkel.

Merkel homlokán két hete kezdtek gyorsabban szaporodni a ráncok, amikor a magyar kormány bejelentette, hogy megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást, mert a lengyel kormánnyal együtt hónapok óta ellenzi, hogy jogállamisághoz kössék a támogatásokat.

A legújabb fejlemények szerint eláll a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alap vétójától a magyar és a lengyel kormány, amennyiben egyelőre csak egy, a pénzfelhasználást ellenőrző mechanizmus lép életbe, a jogállamisági feltétek meghatározásáról pedig majd – ha erről egyáltalán egyhangú döntés születik – a jövő év folyamán egy kormányközi konferencián vitázgatnának el egymással a tagállamok. Elemző cikkünk a helyzetről itt olvasható.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!