Menczer Tamás szerint a németek mindig erősek voltak propagandában

2020. november 23. – 22:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon nem tetszett Menczer Tamásnak a német ZDF szatirikus műsora, amelyben Orbán Viktort „füles gulyásnak”, a magyar és lengyel vétót pedig hányingerkeltőnek nevezték.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt az M1-en, hogy tiszteli a németeket, de „manapság mindent megtesznek azért, hogy a róluk alkotott képet lerombolják”. Menczer furcsállja, hogy „a német közszolgálati televízióban az a legfontosabb, hogy minimális tisztelet nélkül beszéljenek európai partnerekről, európai szövetségesekről.”

„Az egy dolog, hogy támadnak minket alpári stílusban, de a felvétel még csak nem is vicces” – tette hozzá.

Szerinte ez egyértelműen „egy propagandavideó” és „a németek propagandában mindig erősek voltak”.

„Most azért támadnak bennünket, mert nem hagyjuk magunkat zsarolni jogállamiság címszó alatt” – folytatta, pedig szerinte „a történet valójában a migrációról szól”.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

„Milyen érdekes lett volna – mondta Menczer – ha akár a német, akár a magyar médiamunkatársak 2015 szilvesztere után csinálnak egy viccesnek szánt videót”, amelyben kifigurázzák, hogy a német média több napig nem számolt be arról, hogy szilveszterkor nőket „molesztáltak, erőszakoltak meg bevándorlók. Mi ilyet nem csináltunk (...), szerintem azért, mert

nekünk egyébként volt gyerekszobánk, meg van jómodorunk”.

A német ZDF Heute Show című szatirikus politikai műsorában pénteken az uniós költségvetés magyar és lengyel vétója volt terítéken. Egy tudósítót játszó színész arról beszélt a műsorban, hogy „amit Varsó és Budapest csinál az EU-val, az egyszerűen csak hányingerkeltő.”

Orbán Viktort „füles gulyásnak” nevezi, aki „megvétózza a jogállamisági záradékot, és ezzel elismeri, hogy Magyarország nem jogállam”. Azt javasolta a szatirikus műsorban, hogy Magyarország és Lengyelország kivételével lépjen ki minden tagállam az EU-ból, és alapítsanak egy új szervezetet. Az új közösség neve EUODBUUP legyen, ami magyarra lefordítva annyit jelent:

Hülye Magyarok és Lengyelek Nélküli Európai Unió.

A riporter szerint ezzel évente 17 milliárd eurót lehetne megtakarítani, ennyi pénzt kapnak ugyanis a lengyelek és a magyarok. Ebből 15 milliárdot kapnának közvetlenül az olaszok és a spanyolok, a maradékból meg fűtőgombákat vásárolnának vagy bármit, mert minden jobb befektetés, mintha a lengyeleknek vagy a magyaroknak adnák ezt a pénzt. A teljes műsor itt látható, magyar felirattal pedig ezen a linken nézhető meg.

Magyarország és Lengyelország november 16-án nemet mondott a következő 7 éves büdzsére és a koronavírus miatti válságkezelési alapra a jogállamisági feltételek miatt. Orbán Viktor a vétót azzal indokolta, hogy szerinte veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat és Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést és a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

A döntés következményeiről ebben a cikkünkben olvashatnak.