A német köztévé szatirikus magazinja füles gulyásnak nevezte Orbánt, és a hülye magyarok és lengyelek nélküli EU-ról értekezett

Legfontosabb

2020. november 22. – 18:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik német közszolgálati csatorna, a ZDF szatirikus politikai műsorában az uniós költségvetés magyar és lengyel vétója volt terítéken november 20-án. Az inkább publicisztikus és szatirikus, mint humoros Heute Show-ban a műsorvezető azt kérdezte a stúdióból a brüsszeli tudósítót játszó kollégájától, hogy képesek-e a demokráciák közösen és összefogva fennmaradni.

Az álriporter nagyot kacag, majd azt mondja: nem, semmi esélyünk, mivel az unió még a legnagyobb szükségben sem képes összetartani. Kidolgoztak egy EU-s költségvetést, ami tartalmazza a koronavírus által leginkább sújtott Olaszország és Spanyolország sürgős pénzügyi megsegítését is. Mindenki fellélegzik, mire Magyarország és Lengyelország azzal fenyegetőzik, hogy a jogállamisági feltétel miatt blokkolni fogják az 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagot – hangzik el a műsorban.

Felfoghatatlan! – kiáltja a brüsszeli tudósítót játszó színész, aki Orbán Viktort ezután „füles gulyásnak” nevezi, aki „megvétózza a jogállamisági záradékot, és ezzel elismeri, hogy Magyarország nem jogállam”. Ezután Orbán lengyel kollégájára, Mateusz Morawiecki miniszterelnökre utalva azt mondja: Orbán „a lengyel gengszter kollégájával” közösen zsarolja a teljes EU-t kihasználva a koronavírus miatti válságot.

Mi az a „füles gulyás”?

Lefordíthatatlan szójáték a németből, de a durvasága egyértelmű. A Telex egyik olvasója segített ki minket azzal, hogy az Arsch mit Ohren kifejezés azt jelenti, „segg fülekkel”, ami idiótát, hülyét, barmot jelent. Az Arsch mit Ohrenhez hangzásban nagyon hasonlít az Orbánra alkalmazott „Gulasch mit Ohren” kifejezés, azaz a gulyás fülekkel vagy a füles gulyás. Egy másik olvasónk viszont azt írta, szerinte helyesebb lenne a „füles gulya” vagy „füles marha” fordítás.

És mit szól ehhez az EU? – kérdezi a stúdióból a műsorvezető. Az álriporter így felel: „Na vajon mit? Ostoba pofát vágnak.” Majd elmeséli, hogy az egyik esti videós konferencián a többi tagállam vezetője udvariasan rákérdezett a zsarolóknál, hogy nem lennének-e szívesek abbahagyni a zsarolást, mire a zsarolók azt válaszolták: „nem, semmi kedvünk hozzá”.

Ezután bevágták a műsorba Angela Merkel német kancellár egy rövid nyilatkozatát, aki a tárgyalásokról annyit mondott: „ennyi lett volna nagyjából a mai vita, nagyon érdekes volt”. A riporter szerint érdekes legfeljebb az, ha egy kolibri hátrafelé repül, vagy ha egy vombat ürüléke kocka alakú, de

az, amit Varsó és Budapest csinál az EU-val, az egyszerűen csak hányingerkeltő.

A színész-álriporter ezután azzal folytatja, hogy Magyarországon megfélemlítik a kritikus médiát, Lengyelországban megszüntetik a független bíróságokat és a terhességmegszakítás jogát. Mindezt az EU kellős közepén.

„Nem kéne inkább engednünk nekik? Ez eddig mindig bevált” – kérdezi a stúdióból a műsorvezető. A riporter ezután egy egyszerű javaslatot tesz a helyzet megoldására, miután szerinte ezúttal a magyarok és a lengyelek túlzásba vitték a dolgot.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

A lisszaboni szerződés 50. cikkelyének első mondata alapján a tagállamok bármelyike határozhat úgy, hogy kilép az unióból, hangzik el a műsorban. A javaslat tehát a következő: másnap minden európai tagország vezetője találkozzon Magyarország és Lengyelország kivételével, és közösen mondják ki, hogy kilépnek az EU-ból. Egy perccel később hivatalosan megszűnik az EU, majd ugyanezen országok – Magyarország és Lengyelország nélkül természetesen – hirdessék ki az új uniót. Az új közösség neve EUODBUUP legyen, ami magyarra lefordítva annyit jelent:

Hülye Magyarok és Lengyelek Nélküli Európai Unió.

A riporter szerint ezzel meg is lehet takarítani évente 17 milliárd eurót, ennyi pénzt kapnak ugyanis a lengyelek és a magyarok. Ebből 15 milliárdot kapnának közvetlenül az olaszok és a spanyolok, a maradékból meg fűtőgombákat vásárolnának vagy bármit, mert minden jobb befektetés, mintha a lengyeleknek vagy a magyaroknak adnák ezt a pénzt.

Az álriporter ezután elővesz egy uniós zászlót és egy ollót, majd kivág róla két csillagot. A teljes műsor itt látható, a Kolozsvári Szalonna számára készített magyar feliratos verzió ezen a linken nézhető meg.

Magyarország és Lengyelország november 16-án nemet mondott a következő 7 éves büdzsére és a koronavírus miatti válságkezelési alapra a jogállamisági feltételek miatt. Orbán Viktor a vétót azzal indokolta, hogy szerinte veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat és Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést és a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

A döntés következményeiről ebben a cikkünkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!