A magyar kormánynak fel kell hagynia a költségvetés vétójával a német EU-ügyi miniszter szerint

2020. november 17. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és a lengyel kormánynak fel kell hagynia vétójával az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere kedden, írja az MTI.

Roth az EU-tanács tervezett ülése előtt Berlinben azt mondta, hogy ez már nem a vétók, hanem a gyors és a szolidaritás szellemében való fellépés ideje. „Minden tagország állampolgárai támogatásra számítanak. Nincs mentség a további késlekedésre, ezért arra kérek mindenkit az Európai Unióban, hogy éljen felelősségével” – nyilatkozta Roth.

Heiko Maas német külügyminiszter kedden azt nyilatkozata, bízik abban, hogy, hogy megoldást lehet találni Magyarország és Lengyelország vétójára. Bejelentette, hogy a következő órákban és napokban Németország minden érintett féllel megbeszéléseket fog folytatni a megoldás érdekében. „Nemcsak megoldásra van szükségünk, hanem gyors megoldásra. Biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni fog” – mondta, majd hozzátette, hogy nem lenne okos a részéről, ha elmondaná, hogy valójában mit is gondol a vétóról.

Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter a tanácskozás előtt Bécsben azt nyilatkozta, hogy nem tud megértést tanúsítani a vétóval kapcsolatban, amelynek jogával a két tagország élt az uniós pénzügyi csomagról és a költségvetésről szóló szavazáson. Szerinte most nincs itt az ideje a nemzeti érzékenység kifejezésének, és a két ország nem tudja sokáig megőrizni pozícióját a járvány erősödése és a gazdaságot sújtó rendkívüli intézkedések idején. Mivel azonban a költségvetés elfogadáshoz egyhangúságra van szükség, fokozott nyomás nehezedik a tagállamokra – mondta Edtstadler.

Michael Roth, Németország uniós ügyekért felelős államminisztere 2020. szeptember 22-én, Brüsszelben – Fotó: Aris Oikonomou / AFP / POOL
Michael Roth, Németország uniós ügyekért felelős államminisztere 2020. szeptember 22-én, Brüsszelben – Fotó: Aris Oikonomou / AFP / POOL

A tagországok uniós nagyköveteinek hétfői tanácskozásán nem született döntés az unió hosszú távú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról. Az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel elfogadták. A hosszú távú költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele. A két ország véleménye szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz rendelni kívánt, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést, és nem tartaná magát az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglaláshoz.

Az általános ügyek tanácsát alkotó miniszterek a keddi videókonferencián vitáznak az éves jogállamisági párbeszédről, és egyes tagállamokra kitérve értékelik a fennálló helyzetet. Áttekintik a többéves pénzügyi keret és a helyreállítási csomag elfogadásának aktuális helyzetét. Ezen kívül tárgyalnak még az antiszemitizmus elleni küzdelemről, valamint megvizsgálják az Észak-Macedóniával és az Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások állását.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!