Szombaton is tüntettek Kaczynski háza közelében az abortusztörvény miatt

2020. október 31. – 21:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizedik napja vannak kormányellenes tüntetések Lengyelországban, az utcai megmozdulásokat az abortusztörvény október 22-i szigorítása váltotta ki, írja az MTI.

Szombaton Varsóban Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártelnökének háza közelében gyűlt össze nagyobb tömeg. Több vidéki városban is voltak tiltakozások, és a következő hétre újabb megmozdulásokat szerveznek. A tüntetők az abortuszra vonatkozó korlátozások eltörlését és a kormány távozását követelték.

Eközben a varsói rendőrség közölte, hogy 37 embert vettek őrizetbe a pénteki tüntetésen. Előző nap mintegy 100 ezren vonultak utcára Varsóban annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások tiltják az öt főnél nagyobb összejöveteleket. Lengyelországban csaknem 21 900 új fertőzöttet jelentettek szombaton, ami országos rekord.

Tüntetés Varsóban 2020. október 30-án – Fotó: Aleksander Kalka / NurPhoto via AFP
Tüntetés Varsóban 2020. október 30-án – Fotó: Aleksander Kalka / NurPhoto via AFP

Az országban folyamatosak a tiltakozások azóta, hogy az alkotmánybíróság október 22-én alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tévő előírást. Az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény eddig a terhesség minden fázisában megengedte a művi abortuszt.

Az alkotmánybíróság által most alkotmányellenesnek minősített kitételre hivatkozva évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtottak végre többnyire Down-szindrómával diagnosztizált magzatokon. A lengyel abortusztörvény az egyik legszigorúbb Európában.

A Lengyelországban egy hete zajló tüntetésekről és annak hátteréről itt írtunk részletesebben.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!