Százezres tömeg tüntetett Varsóban az abortusztilalom ellen

2020. október 30. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este több mint százezren tüntettek Varsóban az abortusztörvény szigorítása ellen, írja a Reuters.

Lengyelországban október 22. óta folyamatosan zajlanak a tüntetések, miután az alkotmánybíróság törvénymódosítása gyakorlatilag betiltotta az abortusz az országban. Ez a rendszerváltás óta nem látott tömegeket mozgatott meg, és a járványhelyzet ellenére is az utcára vitte őket.

A szervezők úgy készültek, hogy a pénteki esti, varsói megmozdulás lesz az eddigi legnagyobb. „Arra számítunk, hogy ez lesz a döntés óta tartott legnagyobb tiltakozás” – mondta Sylwester Marczak, a varsói rendőrség szóvivője. A Strajk Kobiet („Női Sztrájk”) feminista mozgalom Facebook-oldala azt írta, hogy a tüntetők a város három különböző pontján gyülekeztek délután 4 órakor. „Nem csinálunk semmi rosszat azzal, hogy tiltakozunk és kimegyünk az utcára” – mondta Marta Lempart, a mozgalom vezetője. Klementyna Suchanow, a mozgalom egy másik kulcsszervezője azt mondta, hogy sem a vírustól, sem a hatóságoktól nem rettennek meg, mert úgy érzik, hogy az alapvető jogaikért küzdenek, írja az Euronews.

A tüntetések élére álló Női Sztrájk kezdeményezés a péntek délelőtti sajtóértekezletén közölte: két fő követelményük az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának lemondása.

A résztvevők néhány helyen ellentüntetőkkel csaptak össze, a verekedő csoportokat a rendőrök választotta el egymástól. Rendőrségi közlés szerint az ellentüntetők soraiból több fociszurkolót vettek őrizetbe, számolt be az MTI. Péntek este több lengyel városban, Szczecinben, Poznanban, Wroclawban, Gdanskban, Krakkóban és Lublinban szintén tüntetések zajlottak, írja a dpa.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint a héten a tüntetések miatt tovább fog nőni a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért a hatóságok közölték, hogy népegészségügyi okokból a tiltakozás szervezőinek felelősségre vonását tervezik.

A Lengyelországban egy hete zajló tüntetésekről és annak hátteréről itt írtunk részletesebben.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!