Már most elutasítják az abortuszra érkező nőket a lengyel kórházak

2020. október 31. – 08:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több lengyel kórházban már most elutasítják a terhességmegszakításra érkező nőket, annak ellenére, hogy az abortuszt szigorító szabályok még nem léptek érvénybe – írja a Guardian.

A lengyelországi tüntetéseket szervező egyik nőjogi szervezet vezetője azt mondta, több nő sírva hívta fel, hogy a klinikák elküldték őket, annak ellenére, hogy lefoglalt időpontjuk volt a jelenleg még jogszerű terhességmegszakításra.

Egy wroclawi nő arról számolt be, hogy előzetesen lefoglalt időpontra ment a kórházba azokkal a papírokkal, amik bizonyítják, hogy magzata súlyos fejlődési rendellenességekkel jönne világra, de azt mondták neki a klinikán, jöjjön vissza két hét múlva, mert nincs elég ágy.

Nincs még veszve Lengyelország

– így reagált a százezres tömeget megmozgató pénteki varsói tüntetésre az Európai Néppárt elnöke.

Donlad Tusk, korábbi lengyel miniszterelnök ezzel a lengyel himnusz első sorára is utalt. Rafal Trzaskowski ellenzéki varsói főpolgármester a tüntetésen rögzített videóüzenetében támogatását fejezte ki a tiltakozók iránt. Azt mondta: a párbeszéd előfeltétele a múlt heti alkotmánybírósági döntés visszavonása.

A varsói főpolgármesteri hivatal kezdeményezésére a főváros egyik jelképének tartott Kultúrpalota homlokzatára a jelenlegi tüntetések szimbólumát, a vörös villámot vetítették.

Pénteken egy rendkívül minimálisnak tekinthető módosítást nyújtott be Andrzej Duda lengyel államfő az abortusztörvényhez, a javaslat szerint az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik.

Lengyel hírforrások szerint péntek este több, mint százezer ember tüntetett Varsóban az alkotmánybíróság múlt heti döntése ellen, ami gyakorlatilag betiltja az abortuszt az országban. A jobboldali kormány befolyása alatt álló lengyel közszolgálati tévé is beszámolt a tüntetésről, szerintük az esemény egy biológiai bomba, és vírusfelhő lebeg a demonstrálók feje fölött.

A Lengyelországban egy hete zajló tüntetésekről és annak hátteréről itt írtunk részletesebben.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!