Késekkel, kövekkel, botokkal támadtak az abortusztörvény elleni tüntetőkre Wrocławban

2020. október 29. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete ruhás, kopaszra borotvált férfiak támadtak szerdán Wrocławban az abortuszjogok korlátozásáról szóló törvény ellen tiltakozó nőkre, írja a 444 a Gazeta Wyborcza alapján. A lengyel lap beszámolója szerint a tüntetők mellett az újság tudósítóját is megtámadták.

A szerda esti tüntetés előtt már korábban elindult a várható támadásokról szóló figyelmeztetés terjedése a közösségi médiában, volt, aki arról posztolt, ahogy a feketébe öltözött férfiak a vasúti sínek között található kövekkel szerelkezett fel. Röviddel ezután mintegy 20 férfi támadt az abortusztörvény ellen tiltakozó tömegre, amelyet főként nők alkottak.

A férfiak kövekkel, római gyertyákkal támadtak a tüntetőkre, majd nem sokkal később az első támadás helyétől alig 100 méterre az arcukat fekete sállal takaró férfiak rohanták le a tüntetők egy másik csoportját, mindezt a tüntetést biztosító rendőrök szeme láttára, akik nem tettek semmit.

Egy harmadik támadás Wrocław történelmi belvárosában, a dominikánus székesegyház közelében történt, ahol egy csapat motoros védte meg a tüntetőket a rájuk támadóktól.

A Gazeta Wyborcza megvert tudósítója, Magda Kozioł arról számolt be, hogy a támadóknak láthatóan mindegy volt, hogy nőket vernek, habozás nélkül ütöttek. Szintén a Wyborcza írt arról, hogy egy helyen egyfajta gázzal támadtak a tiltakozókra, míg a város piacterén rudakkal vertek meg egy férfit, míg egy másik tiltakozó arcát megvagdosták.

A rendőrség a Wyborcza megkeresésére elárulta, hogy bár több bejelentés is érkezett hozzájuk a támadásokról, végül senkit nem állítottak elő, és az áldozatoktól sem kaptak feljelentést.

Lengyelországban hatodik napja tartanak a tüntetések, miután a szélsőjobboldali kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság eltörölte az abortusztörvény egyes részeit, amelyek megengedték a sérült, sérült, maradandó károsodástól szenvedő magzatok művi vetélését, ezzel lényegében ellehetetlenítve az abortuszt az országban. Ez ezentúl kizárólag két esetben történhet meg: ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat erőszakban fogant, de utóbbi is csak a terhesség 12. hetéig engedélyezett.

A döntés után kirobbant heves, az egész országra kiterjedő tiltakozásról itt írtunk részletesebben.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!