A pakisztáni kormányfő levélben kéri Zuckerberget, lépjenek fel az iszlamofóbia ellen

2020. október 26. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Imran Hán, Pakisztán miniszterelnöke levélben kérte Mark Zuckerberget, hogy tiltsák le a Facebookról az iszlamofób tartalmakat – írja a BBC. Hán szerint aggasztóan növekszik az iszlámellenes radikalizmust, erőszakot népszerűsítő kontent a közösségi médiában.

A pakisztáni kormányfő arra hivatkozik, hogy a Facebook a holokauszttagadás ellen is harcot hirdetett a felületén, szerinte az iszlámellenes posztokat is ugyanígy kellene szűrni. „A gyűlölet üzenetét teljességében tiltatni kell – nem közvetíthetjük azt, hogy egyesekkel szemben megengedhető az, ami másokkal szemben nem” – írta Hán. A Facebook szóvivője válaszul újságíróknak azt mondta, a gyűlöletbeszéd minden fajtáját elítélik, az ilyen jellegű tartalmakat pedig eltávolítják. Mindazonáltal beismerte azt is, hogy ezen a téren még sok munka vár rájuk.

Imran HánFotó: REUTERS / Lim Huey Teng
Imran HánFotó: REUTERS / Lim Huey Teng

A Twitteren közzétett levél egy nappal azután íródott, hogy Hán az iszlám vallás elleni támadással vádolta meg Emmanuel Macron francia elnököt. Hánnak az nem tetszett, hogy az iszlamista radikális csecsen által lefejezett francia tanár temetésén Macron azt mondta, „a tanárt azért ölték meg, mert az iszlamisták a jövőnket akarják”. A pakisztáni miniszterelnök szerint szerencsétlen dolog volt, hogy Macron „az iszlamofóbiát bátorította” beszédében „ahelyett, hogy az erőszakos terroristákat támadta volna”. Válaszképpen Pakisztánban bekérették a francia nagykövetet hétfőn. Macron a tanárgyilkosság után megfogalmazott gondolataira Recep Tayyip Erdoğan török elnök is élesen reagált korábban, konkrétan azt javasolta a francia elnöknek, vizsgáltassa meg az elmeállapotát.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!