Meghalt egy 28 éves brazil orvos, aki részt vett a koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelésében

2020. október 22. – 06:28

frissítve

Meghalt egy 28 éves brazil orvos, aki részt vett a koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelésében
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos csütörtöki hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

19:54 – Csütörtöktől Kanadából, Tunéziából és Grúziából is korlátozások nélkül lehet az EU-ba utazni

Az Európai Unió Tanácsa tovább szűkítette azt az eredetileg tizennégy országot tartalmazó listát, ahonnan ha lekerül egy ország, korlátozások nélkül utazhat be az unió területére.

Az az ország számít biztonságosnak, ahol az új koronavírus-fertőzöttek száma az EU-s átlaghoz közelít, vagy annál kisebb mértékben növekszik.

A Tanács csak ajánlásokat tesz, továbbra is a tagállamok döntenek arról, hogy alkalmazzák-e azokat. Egy-egy tagállam viszont nem dönthet úgy, hogy valamilyen, a listán nem szereplő, nem EU-s országra vonatkozóan feloldja a korlátozásokat azelőtt, hogy arról közös döntés született volna.

15:06 – A brit kormány fizeti a bezárásra nem kötelezett cégeknél is az alkalmazottak fizetésének kétharmadát

Az egyre gyorsabban terjedő járvány miatt egyes észak-angliai térségekben a legmagasabb szintű készenléti fokozatot léptette életbe, a vendéglátóhelyeknek is be kellett zárniuk. A kormány korábban már bejelentette, hogy a bezárásra kötelezett cégek munka nélkül maradt, de el nem bocsátott munkavállalók bérének fizeti 67%-át.

Így az a sajátos helyzet alakult azonban ki, hogy a bezárásra kötelezett cégek jobban jártak volna, mint azok, akiket nem köteleztek bezárásra (viszont akiknek a bevétele a járvány miatt így is csökkent). Ezért csütörtökön Rishi Sunak pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy ezeknél a cégeknél az el nem bocsátott, de az alacsony kereslet miatt kevesebb munkát végző alkalmazottai esetében a le nem dolgozott munkaórák után járó bér 61,67%-át is állja a kormány. (MTI)

14:59 – Romániában a kórházak irodai személyzete is veszélyességi pótlékot követel

Az egészségügyi intézmények irodai, illetve kisegítő személyzetének szakszervezeti képviselői tüntettek csütörtökön Romániában az egészségügyi minisztérium épülete előtt: az orvosokéhoz és az ápolókéhoz hasonló béremelést és veszélyességi pótlékot követelnek a koronavírus-járvány miatt megemelkedett fertőzésveszélyre hivatkozva.

A romániai orvosok és asszisztensek fizetését már két éve a közalkalmazotti bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emelték, a fertőzöttekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozóknak pedig a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején havi 2500 lejes (187 ezer forint) veszélyességi pótlék is jár. A járvány alakulása egyre több feszültséget szül az országban, a járványügyi szakemberek a hatóságok határozottabb fellépését, az óvintézkedések betartatását is sürgetik. (MTI)

14:57 – Milák Kristóf újra edzhet a koronavírus-fertőzése után

Ismét elkezdte az edzést, és a decemberi országos bajnokságra készül Milák Kristóf világ- és Európa-bajnok úszó. Edzője, Selmeci Attila az M1 aktuális csatornának csütörtökön azt mondta, versenyzője szerdán minden kardiológiai eredményt megkapott, ezek alapján pedig visszatérhet az edzésekhez, amit csütörtök reggel meg is tett a balatonfűzfői edzőtáborban. „Egyelőre csak öt kilométert úszott, fokozatosan emeljük majd az edzések hosszát és intenzitását, mert nem szeretnénk, ha túlhajszolná magát”. (MTI)

14:00 – Müller Cecília: A járvány kiteljesedni látszik

Napok óta látjuk, hogy körülöttünk mindenhol, de főként Európában, az emelkedő szakasz még inkább gyorsult. Jelentősen nő a fertőzöttek száma, a járvány kiteljesedni látszik – fogalmazott Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Sok számháborút hallunk a különöző médiumokban” – mondta, de szerinte az adatok azt mutatják, hogy Magyarország a második hullámban is eredményesen védekezik, az egymillió főre vetített fertőzöttségi és halálozási arányban az Európai Unióban jelenleg a középmezőnyben állunk. Továbbra is az idős, krónikus betegek vannak leginkább veszélyben, az elhunytak átlagéletkora 76 év.

Megkezdték az influenzaoltást, mindenhova kiszállítottál az oltóanyagokat, és a tisztifőorvos heti jelentést kér majd az egészségügyi szolgáltatóktól, hogy lássa, milyen ütemben fogy az. Fontos eredménynek nevezte Müller, hogy az állam térítésmentesen biztosítja az oltást, és azt is elmondta, hogy szakmai szervezetekkel egyeztetve kedden ajánlást küld ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ az orvosoknak, hogy milyen típusú oltóanyagot használjanak.

13:40 – Karanténba vonult az orosz egészségügyi miniszter

Mihail Murasko azután izolálta magát, hogy egyik családtagjánál kimutatták a koronavírus-fertőzést. A miniszter közérzete jó, és tervei szerint feladatait távmunkában látja majd el. A járvány kezdete óta az orosz kormány több tagja átesett már a Covid-19-en, köztük Mihail Misusztyin kormányfő is. Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes bejelentette, hogy elkezdték fogadni a Covid-19-betegeket azok az ideiglenes kórházak, amelyeket a helyzet romlása esetére létesítettek a fővárosi egészségügyi intézmények területén.

Tizenöt városi kórház területén mintegy félszáz ilyen ideiglenes létesítményt hoztak létre, több mint háromezer férőhellyel. Moszkvában emellett négy önálló kórház is létesült az új koronavírusos betegek kezelésére, ezek szintén üzemelnek már. A fővárosban naponta ezernél több új fertőzött szorul intézményes ápolásra. Oroszországban a betegség terjedsének üteme 1,1 százalékos, az új esetek 25,8 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik legfertőzöttebb ország a világon. (MTI)

13:09 – Gulyás: Orosz vagy kínai vakcinát is vehet a kormány

Európában és a világon mindenhol romlik a helyzet a koronavírus terén, Magyarország sem kivétel: nő a fertőzöttek és a halottak száma is, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Magyarországon az ágyak 47 százaléka a kórházakban ma is üres, egyelőre nem kell műtéteket elhalasztani, mondta a miniszter. „Lélegeztetőgépek, maszkok, minden” rendelkezésre áll, tette hozzá.

Az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszergyárral írt alá most szerződést, ha az ő koronavírus-vakcinájuk beválik, akkor tőlük a kormány 6,5 millió oltóanyagot vesz, 13 milliárd forintért. Gulyás szerint még Oroszország és Kína áll jól vakcinagyártásban, ha ők járnak sikerrel, akkor onnan fog a kormány vásárolni. Gulyás azt mondta, csekély az esély arra, hogy novemberre lesz ellenszer, inkább jövő nyárra talán lehet vakcina.

12:30 – Koronavírussal lélegeztetőgépen van egy miniszterelnöki megbízott

Koronavírus-fertőzéssel lélegeztetőgépen van egy miniszterelnöki megbízott, korábbi államtitkár, erősítette meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex értesülését a csütörtöki kormányinfón. „Megfelel a valóságnak, amire utal” – mondta Gulyás, de személyiségi jogok miatt nem árulta el, konkrétan kiről van szó.

12:25 – Lengyelországban tovább nőtt a fertőzöttek száma, az egész országot járványövezetnek nyilvánítják

Tovább nőtt Lengyelországban csütörtökre az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, várhatóan még a nap folyamán az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek fogják nyilvánítani. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 12 107 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, és 168-an meghaltak.

A halottak közül 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt, 31-en viszont kifejezetten a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult szövődmények miatt haltak meg. Ezek a mutatók is magasabbak minden eddiginél. Ha az ország egész területét pirossá minősítik, akkor általánossá válnak az ország egy részében a múlt hét végétől már érvényes szigorítások, a többi között a vásárlók számának korlátozása a boltokban, az edzőtermek és az uszodák működésének felfüggesztése, az éttermek bezárása 21 órakor. Várhatóan a középiskolák után az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek a vegyes vagy távoktatásra. (MTI)

11:24 – A vírusrészecskék legalább 50 százalékát felfogja a maszk köhögéskor

Próbababák fejét felhasználva, köhögést utánozva, egy beépített gyűjtővel mérte le a Tokiói Egyetem kutatócsoportja, hogy mennyit érnek a gyakorlatban a járványidőszakban használatos maszkok, és arra jutottak, hogy még a legmegbízhatóbbnak vélt maszkok is átengednek valamennyit a vírusrészecskékből.

A teszthez koronavírus-részecskéket használtak, amit a maszkot nem viselő fejből, köhögésszerűen bocsátottak ki, majd lemérték, milyen mennyiségben jut a másik fej gyűjtőjébe a részecskékből, ha arra különféle maszkokat adnak – vagy egyáltalán nem adnak. Arra jutottak, hogy a textilmaszk 40 százalékban mérsékelte a vírusrészecskék bejutási arányát, az egészségügyi használatra javasolt N95-ös maszk azok 90 százalékát fogta fel. Amikor pedig a vírusterjesztőre adtak maszkot, akkor az több mint 50 százalékát blokkolta a részecskéknek. Az értékek természetesen összeadódtak, amikor mind a két fejre maszkot tettek. (Reuters)

10:55 – Indul a pánikvásárlás Németországban, fogynak a vécépapírok, a fertőtlenítők

A németországi statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a fertőzöttszám emelkedésével ismét elkezdtek betárazni a németek a vécépapírból és a fertőtlenítőből. Ezt mutatja, hogy a múlt héten 89,9 százalékkal több vécépapír fogyott, mint az emelkedés előtti időszakban, miközben a fertőtlenítőkből 72,5 százalékkal, a szappanokból pedig 62,3 százalékkal vásároltak többet. Noha Németország más európai országokhoz viszonyítva nem áll rosszul a járványkezelésben, csütörtökön nagyon sok, több mint tízezer új napi fertőzöttről adtak hírt. (Reuters)

08:38 – Újabb korlátozások jöhetnek a Nyugat-Balkánon

Nő a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon, így újabb korlátozásokat terveznek a helyi kormányok. A balkáni országokban egy nap alatt összesen 2376-tal nőtt a fertőzöttek száma. Az új korlátozásokat illetően Boszniában az iskolákat fogják bezárni, Montenegró pedig a vendéglátóhelyeket fogja korlátozni. Szerbia ismét azon gondolkozik, hogy csak negatív teszt esetén enged be bárkit az országába, Észak-Macedóniában már kötelezővé tették a maszkviselést szabad téren is. (MTI)

07:42 – Eddig 1 130 597 ember halt meg koronavírus-fertőzésben

A világon már 41 171 093 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 130 597, a meggyógyultaké pedig 28 040 033 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 40 728 371 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

06:21 – Meghalt egy 28 éves brazil orvos

A fiatal orvos önkéntesen részt vett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelésében. A brazil nemzeti egészségügyi szolgálat megerősítette a hírt. A Rio de Janeiró-i orvos a koronavírus első olyan áldozata, aki részt vett valamelyik fejlesztés alatt álló koronavírus-oltóanyag tesztprogramjában. A CNN Brazil tévé úgy tudja, hogy a fiatal orvos a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában dolgozott két riói kórházban is, megfertőződött a Covid-19 vírusával, és komplikációk léptek fel nála, mielőtt elhunyt. A brazíliai esetet kivizsgálják, de az oltóanyagot kifejlesztő Oxfordi Egyetem közölte, hogy a tesztprogram folytatódik, mert „egy független bizottság következtetése és a brazil egészségügyi hatóságok ajánlása alapján” az nem veszélyes a benne részt vevőkre. (MTI)

05:55 – Nem lesz elég karácsonyi pulyka

A brit baromfitenyésztők üzleti szervezete szerint sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett nagy-britanniai karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból, köztük Magyarországról érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a britek hagyományos karácsonyi pulykaebédje. A Brit Baromfitanács szerda este közzétett felhívásában ezért azt javasolja, hogy a brit kormány legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkást mentesítsen az idei karácsonyi szezonra a külföldről beutazók számára két hétig kötelező elkülönítés alól. (MTI)

05:36 – Egyre több a beteg az amerikai kórházakban, nincs elég ágy és orvos

Az amerikai közszolgálati rádió arról számolt be, hogy több amerikai tagállamban nem elég az ágy és az orvos a koronavírusos betegek kezeléséhez. A wisconsini Milwaukee-ban szerdán egy közparkban megnyílt az első tábori kórház, ahol már fogadták is az első betegeket. Kentuckyban Andrew Beshear kormányzó „gyászosnak” nevezte a helyzetet, és elrendelte a kórházi kapacitások jelentős kibővítését. „Ha szükséges, akkor szállodákat és közparkokat is igénybe kell vennünk” – jelentette ki a kormányzó. Oklahomai kormányzó pedig elrendelte, hogy a kórházba került betegeket „osszák el” az állam több egészségügyi intézménye között. (MTI)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!