A legrangosabb állami kitüntetésben részesül a lefejezett francia tanár

2020. október 20. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam annak a francia történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő – írja Jean-Michel Blanquer francia oktatásügyi miniszter keddi bejelentése alapján az MTI.

A 47 éves Samuel Patyval egy csecsen származású 18 éves fiatal végzett múlt pénteken. A támadó, akit agyonlőttek a rendőrök, azért akart bosszút állni, mert a történelemtanár egy órán a szólásszabadságról beszélve Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat is megmutatott.

Az elkövetőnek ugyanakkor em a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük. A Le Figaro információi szerint az iskola diákjai jutalomért cserébe azonosíthatták a tanárt a gyilkosnak.

A belügyminiszter Gérald Darmanin idő közben azt is közölte, hogy bezárják azt a mecsetet hat hónapra, ahol videofelvételt mutattak be arról, ahogy Paty az óráján bemutatta a rajzokat. A belügyi hatóságok tájékoztatása szerint a rendeletet hétfő este kézbesítették a mecset üzemeltetőinek, és 48 órán belül végre kell hajtani, így az imahely legkésőbb szerda este bezár. A videóban Paty egyik diákjának apja méltatlankodott az órán történtek miatt.

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!