Tanulók azonosíthatták a gyilkosnak a francia történelemtanárt

2020. október 19. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A földrajz és történelem szakos középiskolai tanár, Samuel Paty meggyilkolása ügyében hétfőig tizenöt embert, köztük négy tanulót vett őrizetbe a francia rendőrség. A Le Figaro cikke szerint a diákok jutalomért cserébe azonosíthatták a tanárt a gyilkosnak, mielőtt megölte őt.

Az őrizetbe vett személyek között van, akit korábban már elítéltek terrorcselekmény miatt, és olyan is, aki a gyilkosság előtt kapcsolatban állt a 18 éves elkövetővel, a csecsen származású Abdoullah Anzorovval. Az esetet ismerő egyik forrás szerint néhány tanuló jutalomért cserében azonosíthatta Samuel Patyt a gyilkosság előtt. Jean-François Ricard terrorizmusellenes ügyész már szombaton bejelentette a tanulók őrizetbe vételét. A Le Figaro forrásai szerint azért, hogy kiderítsék, valóban volt-e felelősségük Paty meggyilkolásában. Az egyik diákot azóta már szabadon engedték.

Az őrizetbe vett személyek közt vannak a gyilkos rokonai: a szülei, a nagyapja és testvére is, akiket még pénteken tartóztattak le Évreux-ban. Annak a diáknak az apját is kihallgatják, aki korábban felszólalt az ellen, hogy Paty az óráján Mohamed prófétát ábrázoló filmet mutatott a tanulóinak. Letartóztatták az ismert iszlamista vallási vezetőt, Abdelhakim Sefriouit is. Három, az elkövetővel kapcsolatban álló személy önként jelentkezett az évreux-i rendőrkapitányságon péntek este. A források szerint őket azzal gyanúsítják, hogy elkísérték Anzorovot az egyik fegyvere megvásárlásakor.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Péntek délután 5 órakor Abdoullah Anzorov lefejezte Samuel Patyt tanár Conflans-Sainte-Honorine-ben, a tanár iskolája közelében. A gyilkosság után a rendőrök többször is rálőttek Anzorovra, és megölték őt. A tanár nem sokkal korábban a szólásszabadságról szóló óráján mutatta meg a Mohamed-karikatúrákat a 4. évfolyamos hallgatóinak. Az ügyhöz közel álló források szerint Anzorov több rokona a rendőrségnek elmondta, hogy a fiú valamivel több mint egy éve kezdett el radikalizálódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!