Fauci: Szuperfertőző eseményt tartott a Fehér Ház

2020. október 10. – 13:49

frissítve

Fauci: Szuperfertőző eseményt tartott a Fehér Ház

Másolás

Vágólapra másolva

„A számok magukért beszélnek – egy szuperfertőző rendezvényünk volt a Fehér Házban”

– mondta Dr. Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia- és Fertőzéstudományi Intézet igazgatója, az Egyesült Államok fővirológusa a BBC szerint.

Az említett eseményt a legfelsőbb bíróság új jelöltjének bejelentésére szervezték még szeptember 26-án. Fauci egy CBS-nek tett nyilatkozatában beszélt az ügyről. Szerinte egyértelmű, hogy a rendezvény fertőző volt, hiszen sokan voltak kis téren összezsúfolva, a résztvevők ráadásul elvétve viseltek maszkot.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

A BBC szerint valószínűsíthető, hogy az esemény lehetett a Fehér Házban is terjedő vírus kiindulási pontja, ugyanis a jelenlévők közül 11-en is megfertőződtek. Az elnök környezetében összesen 34 embernek lett pozitív a koronavírustesztje az elmúlt napokban.

Donald Trump kórházba is került a vírus miatt, de hamar kiengedték. A korábbi jelentések szerint Trump több olyan kezelést is kapott, amit általában súlyos lefolyású Covid-19 esetén szoktak alkalmazni. A kórházban antitestkoktélt, vírusellenes remdesivirt, szteroidot és más készítményeket kapott. Fauci elítélte azonban, hogy az elnök a kísérleti gyógyszereket később gyógymódnak hívta.

A BBC szerint Trump egyelőre nem tisztázta, hogy sikerült-e negatív teszteredményt produkálnia, az orvosai azonban engedélyt adtak rá, hogy részt vegyen nyilvános eseményeken. Trump pénteken igen aktív volt: rádiós és televíziós interjúkat adott, továbbá bejelentette, hogy hétfőn Floridában kampányol. A Fox News-nak Trump péntek este azt mondta, hogy lezárult a kezelése a vírusellenes remdesivirrel. „Igazán erősnek érzem magam” – fogalmazott.

Az elnökjelölti vitákat szervező bizottság pénteken bejelentette: hivatalosan is törölte a második országos televíziós vitát Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között. A második elnökjelölti vitát a floridai Miamiban tartották volna, de a koronavírus-járvány és Donald Trump vírusfertőzése miatt a szervezők virtuális, azaz interneten tartott vitát szerettek volna.

Ebbe Joe Biden beleegyezett, Donald Trump azonban nem. Az elnök úgy fogalmazott: „nem vesztegeti az idejét” virtuális vitákra, mert azok szerinte „nem viták”. Az MTI szerint emiatt a vitát szervező bizottság a 22-én tartandó elnökvitára koncentrál a továbbiakban.

(Borítókép: MTI/EPA/Washington Examiner pool/Graeme Jennings)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!