Elindult a Telex

2020. október 2. – 13:10

frissítve

Elindult a Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedves Olvasóink!

Köszönjük! Ez a legfontosabb. Kizárólag rajtatok múlt, hogy hetven munkatárssal 2020. október 2-án végre elindult a Telex!

Már több mint 34 ezren támogattátok az indulásunkat, és soha nem lehetünk elég hálásak nektek ezért. Mi mindig mindent meg fogunk tenni, hogy a tőlünk megszokott sokszínűséggel, gyorsasággal és pontossággal tudhassátok meg, mi történik Magyarországon és a világban.

És most jöjjön pár részlet, amit a Telex Facebook-oldalán kommentelők felvetéseire reagálva osztunk meg:

„Annyira nem kell túlagyalni! Egy landing page + Google Docs, oszt' hello”

„Egy fapados kezdőlapot 1-2 óra összerakni, nem kell rögtön Wall Street Journal! De az se tetszik, hogy 0 teljesítmény mellett a tarhálás viszont kiválóan megy. Olyan dilettáns szaga van az egésznek, remélem, az újságírás azért jobban fog menni nekik ?”

Legyetek velünk türelmesek! El sem tudjátok képzelni, mennyi minden kell ahhoz, hogy egy internetes újság el tudjon indulni, valójában nem egy-két óra munka összerakni mindent. Mivel nagyon kevés időnk volt arra, hogy a Telexet elindítsuk, egyelőre tesztidőszakkal kezdünk, és közben nagyon köszönjük, ha jelzitek, hogy szerintetek miben kell még fejlődnünk, és azt is, ha a működést befolyásoló hibát láttok az oldalon. Lehetőleg ezen a hibabejelentő kérdőíven keresztül küldjétek el nekünk az észrevételeiteket, és ha esetleg ezzel nem boldogultok, akkor írjatok a hibajelentes@telex.hu címre.

És igen, tudjuk, hogy a papagáj pontos j-s!

„70 ember ? Költségvetés van? Nehogy pénzhiány legyen. 30-40 emberrel kellett volna elindulni, és ha megy a szekér, lehet bővülni.”

Úgy néz ki, a működésünk az eddigi támogatásokból jó pár hónapra biztosított a jelenlegi létszámmal. A befolyó összegről és annak gazdaságos felhasználásáról a lapindítással kapcsolatos pénzgyűjtő kampányunk lezárásakor, október második felében részletesen beszámolunk majd.

„Mi ez a fura nevű kft., ami a pénzt gyűjti?”

A Telexet kiadó Van Másik Kft. jelenleg Kárpáti Márton tulajdonában van, de ez majd változni fog. Az induláshoz ez volt a legegyszerűbb és leggyorsabb cégjogi megoldás. Az átalakulás egyik legfontosabb része marad, hogy az új struktúrában is szerkesztőségi emberek kezében legyen a cég többsége, azaz garantálva lesz, hogy külső befolyás ne érhessen minket.

„A cseh Soros lájkol?”

Cseh Sorosnak kizárólag a magyar propagandamédia nevezi Zdeněk Bakalát, pedig nincs köze Soros Györgyhöz. Zdeněk Bakala Csehország egyik leggazdagabb vállalkozója és az Economia médiacég egyik tulajdonosa. Az Economia kiadó szeptember végén szólt nekünk, hogy egy nagy összegű adománnyal, 200 000 euróval szeretné segíteni a Telex elindulását. Nem befektetésről van szó, hanem adományról.

Az adomány fogalmilag azt jelenti, hogy az adományozó nem vár és nem is várhat el az adományért cserébe mást, mint azt, hogy az adományt a saját belátásunk szerint, a Telex deklarált céljainak megvalósítása érdekében használjuk fel. Ez az Economia vagy Bakala úr esetében pontosan ugyanúgy érvényes, mint a többi 34 ezer adományozónkéban.

Az adomány egyébként egyelőre nincs nálunk, a mi pénzügyi és jogi szakértőink az ő szakértőikkel együtt azon dolgoznak, miként lehet a tranzakciót gazdaságosan, transzparensen és jogszerűen levezényelni.

„Lassan 2 hónapja készül, ennyi idő alatt én is megírtam volna…”

Több száz cikkel startol el a Telex, de már az indulásunk előtt serényen dolgoztunk. Az elmúlt egy hónapban több mint ötven cikket osztottunk meg a Facebook-oldalunkon. Ráadásul, habár az újság még nem létezett, jó pár olyan exkluzív sztorit közöltünk, amit nálunk olvashattatok először, és amit a többi újság tőlünk szemlézett. Ilyen volt egyebek mellett a nemzeti konzultációs honlapot meghekkelő Nerbot története, a börtönkártérítések ügye, vagy az, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban listázták magyar újságírók külföldi szakmai útjait.

A Telex korrekt lesz, kritikus és kíváncsi, lesz szó nálunk politikáról, gazdaságról, sportról, tudományról, szórakoztató sztorikról, technológiáról, kultúráról, gasztronómiáról – szöveges, videós és grafikai formátumokban. Újságíróink ott lesznek minden fontos eseményen, hajnalban és karácsonykor is megkapod majd nálunk a legfrissebb híreket. És ez csak a kezdet. Később a tematikát és a formátumokat is szeretnénk fejleszteni. Lesz mit olvasni.

„Normális híreket kérnénk azért a sok pénzért!”

A Telex ingyenes lapként indult, egyelőre adományokat, nem pedig előfizetést kértünk olvasóinktól. Viszont a hazai médiapiacon még nagyon óvatos gazdálkodással sem tűnik fenntarthatónak az, hogy pusztán reklámbevételekből üzemeltessünk egy olyan lapot, amiben a nap bármelyik pontján megtudhatják az olvasók, mi történik a világban. Pláne a koronavírus okozta gazdasági válság idején. Úgyhogy a Telex a későbbiekben előfizetéses újság lesz, az előfizetéses modellünk kidolgozását hamarosan elkezdjük, és amint összeállt, ki is hirdetjük majd.

„Lesz appotok is?”

Igen, lesz mobilos applikációnk Androidra és iOS-re is, ha nem is az első nap, de nagyon-nagyon hamarosan.

„Akartok még mondani valamit?”

Igen, azt, hogy tényleg meg vagyunk hatva, izgulunk, és érezzük a feladat súlyát! Az összes kollégánkkal együtt folyamatosan azon dolgozunk, hogy a legkülönfélébb dolgokról kielégítsük az információéhségeteket, és hogy nektek minél tovább legyen mit olvasni és nézni. A támogatásotokra továbbra is szükségünk lesz, és arra is, hogy olvassatok, nézzetek minket. Jó lesz!

Az összes telexes nevében:

Munk Veronika főszerkesztő és Kárpáti Márton ügyvezető

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!