Van másik: Telex néven új lapot indítanak az Index.hu Zrt.-től távozó újságírók

2020. október 1. – 15:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezt a közleményt eredetileg 2020.09.04-én adtuk ki, amikor elindult a támogatói kampányunk.

Telex néven új, független lapot indítanak az Index.hu Zrt.-nél július végén felmondott újságírók. Céljuk a magyar nyilvánosságban keletkezett egyre nagyobb űr betöltése, a hiteles tájékozódás szabadságának visszaadása az olvasóknak: hogy legyen mit olvasni.

Ma nemcsak a magyar sajtót érik fájdalmas veszteségek, hanem a magyar emberek információhoz jutásának lehetőségei is folyamatosan csorbulnak. A szűkülő médiatér mindannyiunk szabadságát korlátozza, a demokráciát gyengíti, ezért határoztuk el: merünk nagyot álmodni, és egy nagy, független, szabad hírportált hozunk létre. Megírjuk a valóságot, hogy az olvasóknak lehessen véleményük róla.

A Telex beindítása egy nagyszabású terv, és tudjuk, hogy Magyarországon példa nélküli: olyasmi, amit ekkora méretben eddig soha senki nem csinált. Egy igazán nagy elérésű, pártatlan, mértékadó hírportál megvalósításának most van itt a pillanata: az olvasók visszakaphatják szeretett és hiányolt lapjukat. A lehető legtöbb volt kollégánkkal készül majd az újság, akik írták, szerkesztették és fenntartották Magyarország legolvasottabb hírportálját. Ez a csapat képes a megújulásra, újításra, és képes a szabad magyar sajtó informatív, korrekt, szórakoztató portáljává tenni a Telexet. Olyan lappá, ami nem ellenzéki, nem kormánypárti, simán csak korrekt, kritikus, szórakoztató és kíváncsi, és mindig van rajta egy csomó olvasni- és néznivaló. Az új szerkesztőség megalapításához és fenntartásához az olvasók támogatását, befektetését kérjük. A Telex csak tőled, tőlük függ.

Egy nagy szerkesztőség üzemeltetése irtó drága. A legnagyobb költséget a szerkesztőségi iroda bérlése, az újságírói munkához szükséges felszerelések biztosítása, az újságírók, szerkesztők fizetése és a technikai feltételek (szerverek, hálózatok) megteremtése jelenti, hogy az újság üzembiztosan eljusson nagyon sok emberhez. Ezek az alkotórészek mind szükségesek ahhoz, hogy a Telexen tényleg minden fontos hírről be tudjunk számolni.

A lapalapításhoz indítjuk most a támogatói kampányunkat, ehhez kérjük az olvasók támogatását. Megmondjuk azt is előre, nem utoljára kérjük az olvasóink anyagi segítségét, és azzal kapcsolatban sem árulunk zsákbamacskát, hogy idővel szeretnénk, ha támogatóink előfizetők lennének, akik pontosan tudják majd, hogy milyen cikkeket, anyagokat kapnak az előfizetésért.

A Kárpáti Márton által 2020. július 31-én létrehozott Van Másik Kft. kiadásában megalakuló Telex.hu főszerkesztője Munk Veronika, az Index.hu korábbi főszerkesztő-helyettese lesz.

Munk Veronika 2002 és 2020 között dolgozott az Indexben, mellette az ELTE-n újságírást tanít.

Kárpáti Márton az elmúlt hét évben az Index főszerkesztő-helyettese volt. Korábban az Index politikarovatát is vezette, a kettő között pedig a TV2 politikai szerkesztője és reggeli adásának főszerkesztője volt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!