Román lapok: Magyarország egyre inkább elszigetelődik nemzetközi téren

Legfontosabb

2022. április 4. – 16:15

frissítve

Román lapok: Magyarország egyre inkább elszigetelődik nemzetközi téren
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A putyinista és revizionista Orbán győzelme rossz hatással lesz az erdélyi magyarok boldogulási esélyeire. Így tálalta a román sajtó a magyarországi országgyűlési választásokat.

Az RFI-nek nyilatkozó Valentin Naumescu, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok Karának professzora az RFI-nek értékelte a Fidesz győzelmének euroatlanti perspektíváját: „Nem az a legnagyobb kockázat, hogy Magyarország népszavazást tart az EU-ból való kilépésről és hogy kilép az EU-ból. A legnagyobb veszély az, hogy Magyarország az EU-ban és a NATO-ban marad, és blokkolja e két szervezet tevékenységét. Ez sokkal nagyobb veszély. Kulcsfontosságú döntéseknél – reform, új szerződés megvitatása, a költségvetés elfogadása, vagy csatlakozások elfogadása esetében – az EU-nak és a NATO-nak is egyhangú döntésekre van szüksége. Csak egyetlen példát mondok: Ukrajna vagy a Moldovai Köztársaság integrációjának lehetőségére. El tudja-e képzelni bárki, hogy az Orbán-kormány és a Fidesz által uralt parlament beleegyezik egy ilyen bővítés ratifikálásába? Semmiképpen! Magyarország tehát sokkal többet árthat most az EU-n belül, mint azon kívül, és most meg vagyok győződve arról, hogy Orbán Viktor és Magyarország nem fogja kezdeményezni a két struktúrából való kilépését, mert az sokkal hasznosabb Oroszországnak” – mondta az RFI-nek a szakértő.

A spotmedia.ro az orosz-ukrán háborút, és az ezzel kapcsolatos kommunikáció fontosságát emelte ki a magyarországi választás kapcsán. Cinikusnak nevezte azt a módot, ahogyan Orbán Viktor és a Fidesz felhasználta a konfliktust a saját politikai céljaira, mint írták, „a béke és az olcsó gáz ajánlata a háborúval szemben” valószínűleg hatással volt a választókra. A spotmedia.ro hétfőn, a választást követő napon Stefano Bottonival olasz-magyar történésszel készült interjút tartott a címlapján, melyben többek között a magyarországi aktuális politikai történéseket kommentálja a szakértő.

Orbán Viktor a választási kampányban a béketeremtő szerepét játszotta, az ellenzéket pedig úgy ábrázolta, mint akik egy olyan háborúba taszítanák Magyarországot, amely nem a magyaroké, hanem a szlávoké. Mint rámutatnak, az orosz agresszió első pillanatától kezdve Ukrajnát a budapesti kormánysajtó nem áldozatként, hanem olyan vazallus államként mutatta be, amely „nem ült meg a neki szánt padban, és a Nyugattal együtt provokálta az orosz medvét”.

Emlékeztetnek: Orbán Viktor antikommunista és oroszellenes retorikával indította politikai karrierjét, de 2010-ben, amikor visszatért a hatalomba, radikális fordulatot vett. Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan tekintélyelvű vezetőkhöz akart felzárkózni, akikre az egész világ figyel.

Az alephnews.ro arról írt, hogy „Magyarország nacionalista miniszterelnöke, Orbán Viktor lenyűgöző többséggel nyerte el negyedik hivatali ciklusát”. Beszámolójukban kiemelték, hogy győzelmi beszédében Orbán Viktor „ellenfelekként” bírálta a brüsszeli bürokratákat és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A hotnews.ro „Megdöbbenés Brüsszelben, düh Varsóban, pezsgő Moszkvában: Mit jelent Orbán Viktor újabb győzelme Európa számára?” címmel írt anyagot. A lap szerint az, hogy a Fidesz ismét megnyerte a választást, azt jelenti, hogy Budapest és Brüsszel között folytatódni fognak az Európai Unió alapértékeiről és a Vlagyimir Putyin Oroszországával szembeni keményebb fellépésről szóló összecsapások.

Megemlítik, hogy Orbán Viktor már most Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnökének számít, miután a vasárnapi országos parlamenti választásokon sorozatban negyedszer is győzött.

Úgy vélekedtek, hogy a győzelem nem kis részben annak következménye volt, hogy a kormánypárt óriási mértékű befolyást szerzett a média fölött.

A lap szerint az LMBTQ-jogok, az igazságszolgáltatás függetlensége, a migráció és a sajtószabadság valószínűleg további feszültségeket fognak okozni Orbán Viktor és az EU tisztségviselői között, annak ellenére, hogy a „homoszexualitás iskolai tanításának betiltásáról” szóló népszavazás nem érte el az érvényesítéshez szükséges kvórumot.

A hotnews.ro hangsúlyozta: Orbán Viktor az egyetlen olyan uniós tagállam vezető, aki nyíltan bírálta Volodimir Zelenszkijt. Kampánystábja azzal vádolta az ukrán elnököt, hogy „paktumot” kötött a magyar ellenzékkel, hogy a magyar katonákat belerángassa az Oroszország elleni háborúba.

A magyar miniszterelnök a vasárnapi győzelmi beszédében ellenfelei között nevezte meg Zelenszkijt.

A lap emlékeztet: Orbán Viktor Ukrajnához való hozzáállása Varsóban is haragot váltott ki, aminek azért volt jelentősége, mert Lengyelország az elmúlt években Magyarország legszorosabb szövetségese volt az Európai Unióval folytatott vitáik kapcsán.

Magyarország a miniszterelnök oroszbarát álláspontja miatt nemzetközileg egyre inkább elszigetelődött, ezt jelzi az is, hogy a magyar kormány múlt héten kénytelen volt lemondani egy visegrádi találkozót, amelynek házigazdája lett volna, miután Lengyelország és a Cseh Köztársaság megtagadta a részvételt.

„Nagyon csalódott vagyok, hogy a magyar politikusok fontosabbnak tartják az olcsóbb orosz olajat, mint az ukrán vért” – idézte a hotnews.ro a cseh védelmi minisztert.

A moszkvai pezsgőbontást azzal indokolja a lap, hogy annak ellenére, hogy a lakosság szilárdan EU-párti, Magyarország kormánya Orbán Viktor alatt erősen a Kreml felé hajlott. Míg a magyar miniszterelnök nemzetközi üzeneteiben az ország semlegességét hangsúlyozta, a kormánymédia az orosz propagandát közvetítette a háborúval kapcsolatban.

Orbán Viktor továbbá nem volt hajlandó név szerint elítélni Vlagyimir Putyin orosz elnököt az invázió miatt.

A hotnews.ro megjegyzi: a magyar miniszterelnök jelentős biztonsági kockázatot jelent a NATO-szövetségesek számára is.

Utalnak a Direkt36 anyagára, mely szerint az orosz titkosszolgálat feltörte a magyar Külügyminisztérium számítógépes hálózatát. Ráadásul az ukrajnai háborúval kapcsolatos legutóbbi EU- és NATO-csúcstalálkozókon is aktív maradt a biztonsági rendszeren okozott rés, melyet Szijjártó Péter külügyminiszter elhallgatott. A lap említést tesz arról is, hogy tavaly december 3-án, körülbelül egy hónappal azután, hogy Oroszország ismét csapatokat kezdett összevonni az ukrán határon, Szijjártó Moszkvában megkapta a Barátsági Rend kitüntetést, Oroszország legmagasabb állami kitüntetését, amelyet külföldieknek adományoznak.

A g4media.ro szerzője, Dan Tăpălagă arról írt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz elsöprő győzelme azonnali, valamint közép- és hosszútávú hatásokkal jár Romániára nézve is, ahol nagyszámú magyar közösség él. „Az első és talán legsúlyosabb hatás a többség és a kisebbség közötti bizalmatlanság elmélyülése lesz az ukrajnai háború által megterhelt regionális kontextusban” – vélekedik a szerző.

„Orbánt már most is páriaként kezelik a nyugati vezetők találkozóin, Európa árulójának tekintik, akivel senki sem akar egy asztalhoz ülni” – szögezi le, majd felteszi a kérdést, hogy mit hozhat az Orbánt tömegesen támogató erdélyi magyarok számára ez a helyzet. Vajon, kisebbségi közösségből kitaszítottakká válnak? Vajon, nem tekint-e majd árulókként a magyar közösségre a román többség egy esetleges konfliktus során Oroszországgal?

Emlékeztet, Orbán Viktor revizionista diskurzust folytat, akárcsak Putyin, ezt viszont nem nézik jó szemmel Romániában.

A szerző kitér arra, hogy az RMDSZ, mely nagy erőkkel kampányolt a Fidesznek, komoly erőfeszítéseket tett a kompenzációra radikális Putyin- és háborúellenes állásfoglalásaival, Budapest szégyenteljes háborús álláspontjáról azonban nem határolódtak el.

„Az RMDSZ tagja a román kormánynak, és Bukarest határozottan állást foglal a háborúban Ukrajna oldalán, fontos szövetséges csapatokat, NATO harci zászlóaljakat fogad, határozottan elítéli Oroszország invázióját, kiterjedt gazdasági szankciókat szorgalmaz. Az RMDSZ vezetői azzal, hogy segítették Orbán Viktor és a Fidesz kampányát, amely az ukrajnai háborúba való be nem avatkozást tette a fő politikai ajánlattá, aláásták a román állam pozícióját. Mi lehetne ennél skizoidabb? Hogyan egyeztetik össze ezt a két dolgot?” – teszi fel a kérdést a szerző.

Szerinte az Orbán Viktor és pártja iránti bizalmatlanság átterjed az őket támogató erdélyi magyarokra és az RMDSZ-re is. Ebben pedig az a kockázat rejlik, hogy egy olyan, mélyen oroszellenes érzelmű országban, mint Románia, a magyarokat és az RMDSZ vezetőit ellenséges orosz ügynököknek tekintik majd.

Orbán Viktor ezután várhatóan még agresszívebben fogja folytatni a magyar nemzet Kárpát-medencei újjáépítésének politikáját.

Az RMDSZ pedig várhatóan továbbra is a Fidesz romániai fiókszervezeteként fog viselkedni, mint a Budapestről érkező illiberális eszmék és témák importjának eszköze. A szerző szerint „az emberek által túlságosan is legitimált” Orbán Viktor ebben a negyedik ciklusban tovább akarja majd radikalizálni az RMDSZ-t. Azonban a magyar érdekképviseletnek végül döntenie kell, hogy Bukarest vagy Budapest politikai irányvonalát követi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!