Újabb oltási program indul, ezúttal kifejezetten az omikron ellen

2023. december 8. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány vásárolt 700-800 ezer adag, az omikronra frissített Moderna-vakcinát, hogy oltási programot indítsanak a variáns ellen – írja a Népszava. A lapnak ezt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság csütörtöki konferenciáján mondta.

Az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeztével jut el a lakossághoz, és leginkább azoknak ajánlják, akik jogosultak a térítésmentes influenzaoltásra. Azaz

  • a 60 év felettiek;
  • a krónikus légzőszervi,
  • szív- és érrendszeri
  • illetve anyagcsere-betegségben szenvedők;
  • a veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedők;
  • a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők;
  • a tartós ápolási vagy más egészségügyi intézetben élők.

Mellettük az oltás javasolt az egészségügyben és szociális intézményekben dolgozóknak.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának novemberi végi meghallgatásán Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy azért a Modernára esett a választás, mert annak a legjobb az ár-érték aránya, és kifejezetten hatásos. A Népszava megkérdezte csütörtökön Takácsot, hogy miért nem a Pfizer-BioNTech vakcináját választották, miután korában az volt a legelérhetőbb mRNS-alapú vakcina. Takács szerint a Moderna gyártója adta a legjobb ajánlatot, a Pfizer nem is jelentkezett.

Kedden derült ki, hogy a Pfizer és a BioNTech is beperelte Magyarországot, miután a kormány nem volt hajlandó átvenni 3 millió adag oltóanyagot. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán azt írta, hogy azért nem vették át az oltóanyagot, mert az EU feleslegesen sokat rendelt, és szerintük „korrupció gyanúja lengte körbe” a Pfizer-beszerzést.

Az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker erre úgy reagált, hogy a járvány idején minden fontos döntést egy olyan testület hozott, amiben minden ország képviseltette magát. Tehát szerinte nem volt kényszer, sőt, miután az egyeztetések után megszületett a keretszerződés a Pfizerrel, több ország még módosította is azt. Magyarország is kért ilyen módosítást, ám az új szerződést a kormány már nem írta alá, így az eredeti, nagyobb adagot küldte el a gyártó. A kormány ezt nem akarja kifizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!