Lezárult egy korszak: hétfőtől a kórházakban sem kötelező maszkot viselni Magyarországon

2023. április 28. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kedvező járványügyi helyzetére tekintettel az országos tisztifőorvos május elsejével visszavonta a kötelező maszkviselésre vonatkozó határozatát – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken. Ez alapján hétfőtől az egészségügyi és a szociális intézményekben sem a dolgozóknak, sem a látogatóknak nem kell maszkot hordaniuk.

A kórházigazgatók saját hatáskörben továbbra is dönthetnek a kórházat vagy a kórházon belül bizonyos osztályokat érintően a kötelező maszkhasználatról.

A koronavírus-járvány 2020-ban tört ki a világon, eredetéről a WHO igazgatója márciusban azt mondta, hogy „továbbra is az asztalon van minden elmélet”. Az eredetvitáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Európában először Olaszországban okozott súlyos gócpontot. 2020. január 29-én egy kínai turista házaspárt szállítottak kórházba koronavírus fertőzés tüneteivel Rómában, a kínai férj és feleség volt az első azonosított Covid–19 beteg Olaszországban. A legelső olasz beteget majdnem egy hónappal később, február 20-án azonosították a lombardiai Codogno kórházában, ahol a súlyos állapotú 38 éves Mattián, nem találva rosszulléte okát, elvégezték a Covid-tesztet.

Február 24-től a gócpont Lombardia és Veneto több önkormányzatát zárlat alá helyezték, majd március 8-tól az egész országot, amely abban az évben május 18-ig teljesen leállt. Zárlatot rendeltek el 2020. október végétől is több hónapra, majd 2021 tavaszán is. Az alatt a két év alatt több mint 10,5 millióan betegedtek meg, a halottak száma meghaladta a 145 ezret, a legsúlyosabb helyzet, ami a világsajtót is bejárta és Magyarországon is téma volt, Bergamóban alakult ki. Olaszország egyébként az egyetlen, amely emléknapot vezetett be a betegségben meghaltak emlékére, melyet március 18-án tartanak.

A járvány miatt Magyarországon többször is veszélyhelyzetet és szigorú lezárásokat rendelt el a kormány, bezártak az éttermek, közintézmények, iskolák, óvodák. Majd a járványhelyzet javulásával fokozatosan oldották fel a korlátozásokat, idén februárban az oltási igazolvány is megszűnt, mostanáig pedig csak a kórházakban és a szociális intézményekben volt kötelező maszkot viselni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!