WHO-főigazgató: Minden lehetőséget vizsgálni kell a koronavírus eredetéről

2023. március 3. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is az asztalon van minden elmélet a világjárványt okozó koronavírus eredetéről – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, miután a napokban két amerikai hírszerző ügynökség is jelezte, hogy azt a hipotézist tartják valószínűbbnek, hogy a vírus egy laborból szivároghatott ki – írja a Bloomberg.

Február utolsó napjaiban előbb az energiaügyi minisztériumról derült ki, hogy a laborszivárgás elmélete felé tolódott el az álláspontjuk, majd az FBI igazgatója, Christopher Wray beszélt arról, hogy az FBI is hasonló álláspontot képvisel. A járvány kiindulópontja, Kína mindkét esetben tiltakozott a feltételezés ellen, ahogy korábban is. A nagy médiavisszhang ellenére azonban új információ valójában nem derült ki a laborszivárgás témájában. Magáról a laboreredet elméletéről, a vírus eredetének tudományos kutatásáról, illetve a hírszerzői jelentések miatt újra előtérbe került eredetvitáról a napokban ebben a cikkben írtunk részletesen.

„Ha bármelyik országnak vannak információi a világjárvány eredetéről, akkor ezeket az információkat feltétlenül meg kell osztania a WHO-val és a nemzetközi tudományos közösséggel” – mondta Gebrejeszusz egy pénteki sajtótájékoztatón. Szerinte addig lehetetlen lesz megbizonyosodni a vírus eredetéről, amíg a kínai hatóságok nem osztják meg az adataikat. A WHO egyébként még 2021 elején a helyszínen is nyomozott az ügyben, és a vizsgálatot végző csapat jelentése szerint a laboreredet a legkevésbé valószínű, de ezt a jelentést épp azért érte sok kritika, mert sok adathoz nem kaptak hozzáférést. Gebrejeszusz, aki korábban is kardoskodott már a nagyobb kínai transzparencia mellett, most azt mondta, néhány hete is egyeztetett erről magas rangú kínai tisztviselőkkel.

„Az eredetkutatás folyamatos átpolitizálása geopolitikai futballá változtatta azt, aminek egy tisztán tudományos folyamatnak kellene lennie. Ez csak még nehezebbé teszi az eredet azonosításának feladatát”

– mondta a főigazgató.

Arról, hogy a tudomány jelenlegi ismeretei szerint miért jóval valószínűbb, hogy a vírus természetes eredetű és természetes úton ugrott át állatról emberre, a már idézett cikkünkben olvashat részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!