Heti járványadatok: 48-an haltak meg, 12 307 új fertőzöttet találtak

2022. szeptember 21. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a héten is kiadta a múlt heti járványadatokat a hivatalos tájékoztató oldal, eszerint:

  • Új fertőzöttek száma az előző héten: 12 307 (az előző hetihez képest: +711)
  • Új halálos áldozatok száma az előző héten: 48 (a megelőző hetihez képest: +6)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 923 (a megelőző heti adatokhoz képest: +92 )
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  14 (a megelőző heti adatokhoz képest +4)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 417 738 (a megelőző heti adathoz képest +431)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 203 972 (a megelőző heti adathoz képest +463)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 896 501 (a megelőző heti adathoz képest +562)
  • A negyedik dózissal beoltottak száma: 340 651 (a megelőző heti adathoz képest: +1962)

Az új tesztek számát már egy ideje nem közlik, így nincsenek arra vonatkozó információk, hány tesztből találtak ennyi fertőzöttet, csak annyi bizonyos, hogy az előző heti információk szerint megfordult a tendencia, és több helyen már emelkedő koronavírus-örökítőanyag-koncentrációt mértek a szennyvizekben.

Először az egészségügyi dolgozók számára tették elérhetővé a nemrég Magyarországra érkezett új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinát, de ettől a héttől már a lakosság is kérheti ezt a fajta vakcinát a kórházi oltópontokon időpontfoglalással, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is, adták hírül a koronavirus.gov.hu oldalon. Az oltóanyagból a múlt heti szállítással együtt 109 ezer adag érkezett az országba.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes múlt héten azt mondta, az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki. A járványon egyébként már túl vagyunk Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

Fontos tudni, hogy már más szabályok vannak érvényben azokra az iskolásokra, akik kontaktszemélynek minősülnek: nekik már nem kell karanténba menniük, akkor sem, ha oltatlanok, helyette 5 napig maszkban ülhetnek az órákon. Karanténba csak annak kell vonulnia, akinek pozitív a tesztje. A karantén alapból 7 nap, utána a diák automatikusan gyógyultnak tekinthető, de ha a 4. napon már nincs láza, és negatív a tesztje, az 5. napon már mehet iskolába.

Nem ismerhető meg, mi alapján döntött az operatív törzs

Az operatív törzs számos döntést hozott a koronavírussal súlyosan terhelt másfél-két évben, de hogy mi alapján hozták meg ezeket, könnyen lehet, hogy soha sem fog kiderülni. Ugyanis a kormány nemrég rendeletet alkotott arról, hogy a veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott operatív törzs és annak munkacsoportja „feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat” nem számít nyilvános adatnak. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent 356/2022. (IX. 19.) számú kormányrendelet nemcsak megerősíti az operatív törzs eddigi tájékoztatási gyakorlatát, de szigorítja, pontosabban lényegében lehetetlenné teszi az adatokhoz való hozzáférést.

A Hvg.hu kedden azt írta, hogy minden bizonnyal az általuk indított per állhat a hirtelen jött, visszamenőleges hatályú és sebtiben életbe léptetett rendelet mögött. A lap még nyár elején fordult bírósághoz, kérve, hogy az kötelezze az operatív törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására. Azt akarták elérni, hogy a közvélemény megismerhesse, milyen adatok, elemzések alapján, milyen szempontokat mérlegelve hozott döntéseket, korlátozásokat az operatív törzs a működésének csaknem két éve alatt.

Ezt a folyamatban lévő pert – amelyben október 18-án lenne a következő tárgyalási nap – lehetetleníti el a kormány friss rendelete, amelyet az ukrajnai háború miatt május végén kihirdetett háborús veszélyhelyzet adta felhatalmazásra hivatkozva adtak ki. Hogy mi a köze az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzetnek az operatív törzs háború előtti működéséhez, arra semmilyen észszerű magyarázatot nem találni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!