11 596 fertőzöttet találtak, 42-en haltak meg a múlt héten

2022. szeptember 14. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a héten is kiadta a múlt heti járványadatokat a hivatalos tájékoztató oldal, eszerint:

  • Új fertőzöttek száma az előző héten: 11 596 (az előző hetihez képest: +1296)
  • Új halálos áldozatok száma az előző héten: 42 (a megelőző hetihez képest: -34)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 831 (a megelőző heti adatokhoz képest: -1)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  10 (a megelőző heti adatokhoz képest -7)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 417 307 (a megelőző heti adathoz képest +424)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 203 509 (a megelőző heti adathoz képest +419)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 895 939 (a megelőző heti adathoz képest +644)
  • A negyedik dózissal beoltottak száma: 338 689 (a megelőző heti adathoz képest: +1592)

Az új tesztek számát már egy ideje nem közlik, így nincsenek arra vonatkozó információk, hány tesztből találtak 11 596 fertőzöttet. Hét napra leosztva egyébként ez napi 1650 fertőzöttet jelent.

Múlt hét szerdán Magyarországra is megérkezett a Pfizer és a BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája. Akkor 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából, az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki. Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak. A héten újabb szállítmány érkezik 106 560 adag vakcinával, október–novemberben hárommillió adagot várnak, jövőre pedig 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható.

A tájékoztató oldalon azt is írják, hogy az aktív fertőzöttek száma az elmúlt hetekhez viszonyítva tovább csökkent. Mindenkinek ajánlják az oltást, aki még nem kapta meg eddig, a megerősítő oltást pedig azoknak, akik 4 hónapnál régebben kapták meg az előző oltásukat. Az oltást a háziorvostól vagy a gyerekorvostól is lehet kérni, vagy be lehet adatni a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Az NNK friss tájékoztatása szerint ismét enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja: a korábbi hetekben tapasztalt csökkenés után ismét enyhén emelkedést mértek múlt héten. Emelkedő a tendencia a Budapest környéki agglomerációs települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta – közös mintájában, valamint Debrecenben, Győrben, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A mintavételi helyek többségét stagnáló tendencia jellemzi, de Kaposváron és Nyíregyházán csökkenést mértek, írja az MTI.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!