Sanghaj 14 kerületében a hétvégén minden lakosnak PCR-tesztet kell csináltatnia

2022. június 10. – 22:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétvégére lezárják Sanghaj több részét, az újabb koronavírusos fertőzöttek miatt tömeges tesztelést végeznek a kínai világváros teljes lakosságán, írja az MTI.

A kínai kereskedelem egyik központi városának számító, 26 milliós lakosságú Sanghaj 16 kerületéből 14-ben a hétvégén minden lakosnak kötelezően PCR-tesztet kell csináltatnia, öt kerületben pedig az otthonukat sem hagyhatják el, amíg be nem fejeződött a tesztelés.

A világ harmadik legnagyobb városában tíz napja értek véget a két hónapig tartó lezárások, amelyekkel a hatóságok a koronavírus-járvány teljes megállítását akarták elérni. Kína „dinamikus zéró-Covid” néven ismert járványkezelési stratégiájának célja, hogy a fertőzéses napi esetek számát minél gyorsabban nullára csökkentse. Ennek érdekében akár egyetlen fertőzéses eset regisztrálása után is emberek tömegeit kötelezhetik karanténra, amennyiben például a fertőzött személlyel egyazon lakónegyedben laknak, vagy kapcsolatba kerültek a vírushordozóval.

Így történt ez a 25 milliós Sanghajban is, ahol két hónapra otthonaikba zárták a lakosságot, erről kint élő magyarok is meséltek a Telexnek. A kormányzati intézkedések nyomán Sanghaj április eleje óta állt vesztegzár alatt, de a mostani intézkedések fényében kérdéses hatékonyságú „zéró-COVID” irányelv még nem a múlté, Sanghaj mellett ugyanis a fővárosban is újra felütötte fejét a vírus.

Peking legsűrűbben lakott részén az összes szórakozóhelyet lezárták, míg Sanghajban hat új fertőzöttet azonosítottak pénteken.

Ezek a betegek, valamint további öt, egyelőre tünetmentes ember megfertőződése vélhetően a város központjában található, népszerű szépségszalonhoz köthető, ahol – a The Paper nevű helyi hírportál értesülései szerint – az elmúlt nyolc napban 502 ügyfelet szolgáltak ki, akik a város 15 kerületéből érkeztek.

A hétvégén a sanghaji lakosok csak akkor mehetnek be a bevásárlóközpontokba vagy irodákba, amennyiben igazolni tudják, hogy tesztelték őket az azt megelőző 72 órában. A rendelkezést aggodalommal fogadta a lakosság, tartva attól, hogy a két napig tartó szigorú lezárások után újabb és jóval hosszabb bezártság várhat rájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!