70 napig kezeltek műtüdővel egy koronavírusos kismamát Szegeden

2022. április 11. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keringési és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel (extracorporeal membrane oxygenatior), vagyis műtüdővel mentették meg egy újabb koronavírusos kismama életét a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn. A közlemény szerint a szegedi édesanya koronavírusos volt, amikor a gyermeke még tavaly decemberben világra jött, tünetei a szülés után súlyosbodtak.

Covid-intenzívosztályra került, de az állapota folyamatosan romlott, ezért átkerült az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe, ahol hetven napig ECMO-kezelést kapott. Ezután pár hétig lélegeztetésre szorult, majd a szakemberek hosszú napokig készültek arra, hogy fokozatosan felébresszék, a napokban pedig gyógyultan távozhatott otthonába.

Korábban már két másik kismama is koronavírus-fertőzés következtében súlyos állapotba került, esetükben is ECMO-kezelésre volt szükség, majd gyógyulásukat követően hazatérhettek családjukhoz.

Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője kiemelte, hogy mindhárom műtüdővel kezelt kismama közvetlenül azelőtt szülte meg harmadik gyermekét, hogy súlyos állapotba kerültek volna.

„Arról, hogy Magyarországon pontosan hány várandós nő kap oxigént, hányan vannak lélegeztetőgépen, vagy hány császármetszést végeztek, hogy mentsék a magzat és a koronavírusos anya életét, semmilyen hivatalos közlés nincs. Erről ugyanis az illetékes minisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság sem vezet statisztikát. Legalábbis ezt állítják. Arról sem tudni semmit, eddig hány kismama halt meg, de a halottak listáján időről időre feltűnik a várandósság az alapbetegségek között”

írtuk a Telex korábbi cikkében, amelyben egy olyan családot követtünk nyolc hónapon át, ahol három gyerek, köztük egy újszülött a koronavírus miatt vesztette el édesanyját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!